Ohita navigaatio

Älypuhelin mukana - maailma taskussa

Artikkeli julkaistu
13.09.2013 klo 05:39
Arkistointipäiväys
Vastuullisuus
Kännykkä tuo maailman lähelle ja vie tuhansiin erilaisiin maailmoihin.

Kaksivuotias tyttäreni liu'uttaa pienellä sormellaan älypuhelimeni auki ja alkaa näppärästi singotella Angry Birdsejä. Eivät ne aina kohti possuja lennä, mutta sinne päin kuitenkin.

Oli minullakin lapsena pelejä, myös elektronisia. Nintendoa pelattiin kotona television kautta, kunnes markkinoille tuli Game Boy. Se kulki mukana, mutta oli vielä kaukana nykyisestä peliavaruudesta, jonka lähes rajattomat mahdollisuudet ovat latauksen päässä kännyköissämme.

Myös reaalimaailma on kovin erilainen, vaikkei lapsuudestani niin kovin kauaa ole. Ensimmäisen ulkomaanmatkani tein kolmevuotiaana, tyttäreni on käynyt ulkomailla jo viidesti! Nyt lentoyhtiöt kilpailevat tarjonnalla ja hinnalla ja tuovat kaukokohteetkin meidän "tavisten" saataville.

Voin järjestellä matkoja kotisohvalta: tabletti syliin tai älypuhelin käteen, sopiva sovellus auki ja varaamaan. Samalla voin skrollata muiden matkailijoiden vinkkejä ja arvioita, vertailla hintoja, katsella kuvia, fiilistellä. Maailma on tullut kotiin.

Näin helpoksi ja arkipäiväiseksi en olisi uskonut tietotekniikan käyttöä vielä yläkoulussa ollessani: Jouluna 90-luvun lopussa hittituote oli kännykkä, sellainen ensimmäinen kohtuullisen kokoinen Nokia.

Ei se ihan taskuun mahtunut, mutta kulki kuitenkin kätevästi mukana. Samalla se muutti peruuttamattomasti oletusarvon siitä, kuinka nopeasti perheeni ja ystäväni odottivat saavansa minuun yhteyden tai minä heihin: heti.

Yliopistossa tietokoneita sitten käytettiin jo ihan arkisesti. Nyt me entiset opiskelukaverit olemme eri alojen ammattilaisina verkottuneet, ja sekä Facebook että LinkedIn ovat sovelluksina älypuhelimeni ruudulla.

Kaveripiirini lisäksi puhelimessani ovat internetin kautta monenlaiset maailmat: elokuvat, musiikki, pelit, kirjat. Tai jos haluan seurata, mitä suuressa maailmassa kuuluu vaikkapa maailman nopeimmalle miehelle, Jamaikan Usain Boltille, ei muuta kuin Twitter auki ja Usainin twiittejä seuraamaan!

Ja kun olen maailmalla, kotimaa kulkee niin ikään puhelimessani. Sen kautta voin ulkomailla seurata kotimaan ja kotikaupungin tapahtumia samalla, kun tallennan valokuvamuistoja matkaltani puhelimeeni.

Yksi ruutu, satoja sivuja

Monikansallinen, Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä maailman suurin nettikauppa Amazon.com tiedotti vuonna 2011, että sen e-kirjojen myynti on suurempaa kuin painettujen kirjojen myynti. Yhtiön e-kirjojen best seller -lista vaihtuu tunneittain, tässä otos alkukesältä:

  • Gone with the Wind by Margaret Mitchell
  • Inferno by Dan Brown
  • And the Mountais Echoed by Khaled Hosseini
  • The Sun Also Rises by Ernest Hemingway
  • The Thorn Birds by Colleen McCullough


Kun elämä on peliä ja peli bisnestä

Vuonna 2009 suomalainen peliyhtiö Rovio julkaisi Angry Birds -pelin, jota on ladattu kännyköihin ja tabletteihin yli 1,7 miljardia kertaa.

Toinen suomalainen menestystarina on Supercell, jonka suositussa pelissä Clash of Clans pelaaja rakentaa kylää ja ohjaa joukkoja taisteluun toisia klaaneja vastaan. Toinen Supercell-suosikki on maatilapeli Hey Day.

Kumpikin peli on lataajalleen ilmainen, mutta kun peli on ladattu, voi rahalla kasvattaa armeijaa tai nopeuttaa viljan kasvua. Vielä vuonna 2011 Supercellillä ei ollut lainkaan liikevaihtoa, nyt se tekee voittoa noin miljoona euroa päivässä. Yhtiön toimistossa Helsingissä työskentelee ihmisiä 21 eri maasta.


Levymyynti romahti, musiikin kuuntelu ei

Apple julkaisi vuonna 2003 verkkomusiikkikauppa iTunes Storen, jossa ennennäkemätöntä oli paitsi musiikin edullisuus myös se, että sieltä saattoi ostaa yksittäisiä kappaleita kokonaisen albumin sijaan.

Yhden kappaleen lataus maksoi 99 senttiä, kokonainen levy oli ladattavissa 9,99 dollarin hintaan. Vuonna 2008 iTunes Storesta tuli Yhdysvaltojen suurin musiikin jälleenmyyjä.

Musiikkibisnestä on hämmentänyt myös ruotsalainen Spotify, jossa käyttäjät voivat kuunnella musiikkia suoratoistona internetistä. Australiassa, Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa

Spotify on saatavilla käyttäjälleen ilmaisena, mainosrahotteisena versiona, jossa kappaleiden välissä soitetaan ajoittain mainoksia.

Koska lentoni lähtee?

Verkkosivumme ovat uudistuneet hiljattain. Nyt ne toimivat kaikilla pääte- ja mobiililaitteilla. Mene esimerkiksi Minun lentoni -palveluun. Antamalla kohteen nimen tai lentosi numeron saat lentoaikataulusi ja vinkkejä kentällä viihtymiseen.

Minun lentoni

Lataa myös Helsinki Airportin sovellus älypuhelimeesi.


Teksti: Tiia Soininen
Kuvat: Rovio, Nintendo, iStockPhoto, Wikimedia