Ohita navigaatio

Tokio − vähän vanhaa, paljon uutta

Artikkeli julkaistu
01.01.2013 klo 07:32
Arkistointipäiväys
Paikallisia ylittämässä tietä Tokion keskustassa ja Tokyo Tower illalla.
Matkustus
Perinteinen japanilainen kulttuuri elää vahvana Tokion neonvaloisen kuoren alla. 

Tokion metropolialueella asuu noin 34 miljoonaa ihmistä, ja se katsotaan useimmilla mittareilla maailman suurimmaksi kaupungiksi. Toisen maailmansodan pommituksissa pahoin tuhoutuneen, sittemmin jälleenrakennetun kaupungin arkkitehtuuri on äärimmäisen modernia.

Kaupunginosilla on omat vahvat piirteensä, ja Tokioon tutustuukin parhaiten matkustamalla metrolla päiväksi tai puoleksi eri kaupunginosiin. Jalkaisin liikkuessa kannattaa painaa mieleensä maamerkkejä, sillä vain isoimmilla kaduilla on nimet. Monet väittävät, että tokiolaiset itsekin eksyvät kaupungissaan.

Keskustana pidetään Shinjukun kaupunginosaa, jossa sijaitsee maailman vilkkain rautatieasema, tärkeimmät virastotalot ja korkeimmat pilvenpiirtäjät. Tummapukuiset salary menit ja länsimaisia merkkilaukkuja kantavat tyylikkäät naiset väistelevät toisiaan ruuhkaisilla kaduilla.


Näköaloja korkealta

Pilvenpiirtäjien näköalaterasseille pääsee päivin öin, ja pimeällä kaupunki miljoonine värivaloineen onkin vaikuttava. Terasseilta näkyy muun muassa kaupungin symboliksi noussut, Eiffel-tornia erehdyttävästi muistuttava Tokyo Tower.

Shibuyassa on Tokion kuuluisin risteys, vilkasta yöelämää, ennakkoluulotonta katumuotia ja rajattomat ostosmahdollisuudet. Lähellä sijaitsee myös trendikäs Harajuku, joka varsinkin viikonloppuisin muuttuu viimeisimmän katumuodin näyttämöksi.

Kaupungin kiihkeän rytmin vastapaino löytyy lukuisilta temppelialueilta ja niitä ympäröivistä puistoista. Asakusan kaupunginosassa sijaitsee kaupungin vanhin temppeli Sensoji. Siellä poltettavan suitsukkeen savun sanotaan parantavan kaikki vaivat. Keisarillinen palatsi puutarhoineen on myös suosittu hengähdyspaikka aivan kaupungin keskellä.

Yksi koko maan suosituimmista temppeleistä on shintolainen Meijin temppelialue, jonka puistossa kasvaa yli 100 000 puuta. Keisari Meiji siirsi vuonna 1868 keisarikunnan pääkaupungin Edoon, jonka nimi muutettiin samalla Tokioksi.


Herkkusuiden kaupunki

Ravintoloiden kirjo on valtava, ja ruoka kansankuppiloissakin mainiota. Ramen-nuudelikeiton saa muutamalla kolikolla, mutta Koben härästä valmistettuun illalliseen saa helposti hupenemaan satoja euroja.

Väärinymmärryksiltä vältytään, sillä ravintoloiden ulkopuolella on usein kuvalliset ruokalistat, toisinaan jopa muoviset malliannokset.

Ostosten teko on Tokiossa miellyttävää, joskin kallista. Asiakaspalvelu on maailman huippua ja lahjatavarat pakataan uskomattoman kauniisti. Tyylikkäimmät ostoskadut löytyvät Ginzan alueelta, ja tavarataloissa on yleisesti kymmenkunta kerrosta. Elektroniikan viimeiset villitykset löytyvät Akihabaran kortteleista, joissa katukuvaa elävöittävät myös lukuisat manga- ja animekaupat.

Tokio on hyvä kohde lapsiperheillekin. Sen Disneylandissa seikkailevat myös japanilaisten omat hahmot, kuten Hello Kitty. Tokyo Baby Caféhen pääsee sisään vain lapsen kanssa. Joistakin hotelleista löytyy erikseen pyytämällä jopa perhehuoneita.

Yksi kaupungin kiinnostavimmista kohteista on Tsukijin kalamarkkinat. Aamuviiden kalahuutokaupassa komeimmista tonnikaloista maksetaan satoja tuhansia euroja. Alueelle kannattaa ehdottomasti jäädä varhaiselle lounaalle, sillä tuoreempaa sushia ei taatusti saa mistään muualta. Itadakimasu!

Kymmenessä tunnissa Tokioon

Finnair lentää suoraan Tokioon neljästi viikossa. Japan Airlines aloittaa suorat lennot Helsingin ja Tokion välillä kesällä 2013. Lento Helsingistä Naritan kentälle kestää noin 10 tuntia. Skyliner-juna vie kentältä keskustaan noin 45 minuutissa.

Teksti: Minna Kalajoki
Kuvat: Istockphoto, Wikimedia