Skip navigation

Helsinki-Vantaan Kainuu-tilassa voi istahtaa puun juurelle ja kuunnella linnunlaulua

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
12.06.2014 klo 07:30
Lounge sisustettu puisilla huonekaluilla.
Finavia on avannut Helsinki-Vantaalle jokamiehen loungen, jossa matkustajat voivat odottaa lentoaan kuunnellen metsän ääniä ja rentoutuen. Tila on sisustettu Kainuun henkeen, tuulen kaatamien puiden osista tehdyillä tuoleilla ja soivilla kelopuilla.

– Haluamme luoda lentoasemalle palveluita ja tiloja, joissa matkustajat voivat rentoutua ja hetkeksi irrottautua lentoaseman hektisestä ilmapiiristä. Metsä on meille suomalaisille tärkeä virkistäytymispaikka ja osa kansallista identiteettiämme. Samalla teemme Suomea tunnetuksi myös kansainvälisille matkustajille, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Kainuu-tila on niin sanottu jokamiehen lounge.

Kainuu-tila on niin sanottu jokamiehen lounge, jossa kaikki matkustajat voivat viettää aikaansa. Tilaan on vapaa pääsy ympäri vuorokauden. Mukavuutta tuovat ergonomisesti muotoillut lepotuolit ja pehmeät matot. Taustalla kuuluvat metsän äänet kuten linnunlaulu, karhun murina ja puiden suhina.

Tila on kalustettu sisustussuunnittelija Kaarle Holmbergin tuulen kaatamien puiden osista tehdyillä tuoleilla sekä hänen Kainu-mallistonsa moderneilla tuoleilla, jotka ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta metsästä.

– Yllätyksekseni olen huomannut, että tuolin osat kasvavatkin jo valmiina puussa! Oksan liittyminen runkoon on valmis muoto-osa ja liitos lujin mahdollinen. Myös useiden puulajien juuristo muodostaa aivan erinomaisia huonekalun osia. Parhaat osat löytyvät ravinteikkailta joutomailta, Holmberg kertoo.

Äänisuunnittelija ja -taiteilija Kirsi Ihalaisen ääni-installaatio ”Suomalaisen metsän taajuudet” tuo Kainuu-tilaan rauhoittavaa suomalaisen metsän huminaa ja tuttujen suomalaisten eläinten ääniä.

Katosta roikkuvat kelopuut soivat suomalaisen metsän taajuuksia. Puut resonoivat tiettyä metsän taajuutta ja saavat ne värisemään. Puut siis muuntuvat kaiuttimiksi uuden ääniteknologian avulla.

Puiden värinä ja tuoksu vievät suoraan luonnon keskelle.

– Puihin saa ja pitääkin koskea, sillä puiden värinä ja tuoksu vievät kuulijan suoraan luonnon keskelle. Metsän äänet yhdessä luonnonmateriaaleista tehdyn sisustuksen kanssa tuovat lentoasemalle palasen Suomea, sanoo Ihalainen

Lentoasema mukana luomassa Suomi-mielikuvaa

Haapasaaren mukaan suomalaisen muotoilun, osaamisen ja taiteen esille tuonti lentoasemalla linkittyvät kiinteästi Finavian palvelukonseptien suunnitteluun. Suomalaisuus kulkee punaisena lankana läpi myymälöiden tuotevalikoimissa, ravintoloiden ruokalistoilla, materiaaleissa ja sisustuksessa.

– Teemme jatkuvasti työtä sen eteen, että Suomi esittäytyy lentoasemalla mielenkiintoisena matkakohteena. Hyvä esimerkki on taidelentoasemaprojektimme, joka sekä esittelee suomalaista nykytaidetta että tarjoaa levähdyspaikan matkustajille. Uusimpia hankkeitamme on myös Lapin luonnosta inspiraationsa saanut Luonnos-näyttely, joka on tehty yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

Tavoitteena elämyksellinen lentoasemakokemus

Osa käynnissä olevista Finavian TravelLab-palvelutestauksista järjestetään Kainuu-tilassa. TravelLab on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen hanke, jossa matkustajat pääsevät testaamaan uusia palvelukonsepteja ja kertomaan niistä mielipiteensä. Tällaisia ovat muun muassa toukokuussa käynnistyneet joogatunnit.

Loungen avaaminen liittyy Finavian kehitysohjelmaan, jonka tavoitteena on varmistaa Helsinki-Vantaan asema johtavana vaihtokenttänä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Sen tavoitteen on myös parantaa lentoaseman palveluita ja tuottaa matkustajille sujuva ja elämyksellinen lentoasemakokemus.

Koe Lapin luonto Luonnos-näyttelyssä TravelLab: Joogaa ja juhannustansseja

Matkustus