Skip navigation

På Helsingfors-Vanda kan man sätta sig under ett träd och lyssna till fågelsång i loungen Kainuu

Pressmeddelande
Article published
12.06.2014 kl 07:30
A lounge with wooden furniture.
Finavia har öppnat en lounge som är öppen för alla på Helsingfors-Vanda där passagerarna kan koppla av och lyssna till skogens ljud medan de väntar på sitt flyg. Loungen har inretts i kajanaländsk stil med stolar som tillverkats av delar från omkullfallna träd och torrakor som spelar naturljud.

– Vi vill skapa tjänster och lokaler på flygplatsen där passagerarna kan slappna av och koppla bort den stressiga atmosfären på flygplatsen för en stund. Skogen är en viktig rekreationsplats för finländarna och en del av vår nationella identitet. Samtidigt gör vi Finland mer känt även bland internationella passagerare, säger Ville Haapasaari, Finavias flygplatschef på Helsingfors-Vanda.

Kainuu-loungen är öppen för alla passagerare.

Kainuu-loungen är öppen för alla passagerare som vill koppla av. Loungen har fritt inträde dygnet runt. Till komforten bidrar de ergonomiskt designade vilstolarna och de mjuka mattorna. I bakgrunden kan man höra ljud från skogen, till exempel fågelsång, björnens brummande läte och trädkronornas sus.

Loungen har möblerats med stolar som inredningsdesignern Kaarle Holmberg tillverkar av delar från omkullfallna träd och med moderna stolar från hans kollektion Kainu som har hämtat inspiration från de finländska skogarna.

– Till min förvåning har jag upptäckt att färdiga stolsdelar faktiskt växer på träd! Grenarnas fäste vid stammen har en färdig form och ett starkare fäste finns inte. Många trädslag har också rotsystem som blir alldeles utmärkta möbelkomponenter. De bästa komponenterna hittar man i näringsrika ödemarker, säger Holmberg.

I Kainuu-loungen spelas ljuddesignern och -konstnären Kirsi Ihalainens ljudinstallation ”Suomalaisen metsän taajuudet” med lugnande ljud från den finländska skogen och bekanta finländska djurs läten.

I taket hänger torrakor som spelar den finländska skogens frekvenser. Träden ger en viss resonans och börjar vibrera. Träden blir alltså högtalare med hjälp av ny ljudteknik.

Kainuu-loungen visar en sida av Finland på flygplatsen.

– Man får och ska passa på att känna på träden. Deras vibrationer och doft ger åhöraren känslan av att han eller hon befinner sig mitt ute i naturen. Skogens ljud tillsammans med inredningen i naturmaterial visar en sida av Finland på flygplatsen, säger Ihalainen.

Enligt Haapasaari är presentationen av finländsk design, kompetens och konst på flygplatsen nära förknippad med planeringen av Finavias servicekoncept. Finländskheten går som en röd tråd genom butikernas produktsortiment, restaurangernas menyer samt material och inredning.

– Vi jobbar ständigt med att Finland ska framstå som ett intressant resmål på flygplatsen. Ett bra exempel är vårt konstflygplatsprojekt där vi både presenterar finländsk nutidskonst och erbjuder passagerarna en vilozon. Till våra senaste projekt hör också utställningen Luonnos där vi presenterar den lappländska naturen i samarbete med Forststyrelsen.

Vissa av de pågående testerna i Finavias TravelLab ordnas i Kainuu-loungen. TravelLab är ett unikt projekt globalt sett där passagerare får testa och tycka till om nya servicekoncept. Till dem hör bland annat yogatimmarna som startade i maj.

Målet är att producera en smidig flygplatsupplevelse för passagerarna

Öppningen av loungen är ett led i Finavias utvecklingsprogram som syftar till att säkerställa Helsingfors-Vandas ställning som ledande transferflygplats i trafiken mellan Europa och Asien. Målet med programmet är också att förbättra tjänsterna på flygplatsen och producera en smidig och intressant flygplatsupplevelse för passagerarna.

 

Resa