Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan taidekierros videolla

Artikkeli julkaistu
23.06.2015 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Matkustaja katsoo taidetta.
Matkustus
Lennon lähtöä odotellessa voi lentoasemalla rentoutua taiteen parissa. Poikkea galleriaan, käy valokuvanäyttelyssä tai tutustu pysyvään taidekokoelmaan. Katso esittelyvideomme!

Lentokenttä ja taide eivät ole maailmalla kovin yleinen yhdistelmä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kuitenkin haluttu kiinnittää erityistä huomiota matkustajien ja muiden lentokentällä vierailevien viihtyvyyteen.

Finavian ArtPort-konsepti on ainutlaatuinen maailmassa. Ideana on tarjota lentomatkustajille maksuttomia, yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita, jotka antavat mahdollisuuden sekä rentoutumiseen että mielenkiintoiseen tekemiseen lentoa odotellessa.

Helsinki-Vantaalla onkin monenlaisia taideteoksia sekä lähtö- että tuloauloissa. Lisäksi lentoasemalla on kaksi galleriaa, joissa on vaihtuvia näyttelyitä.

Valokuvanäyttelyt kutsuvat lentoasemalle

Portin 37 luona sijaitsee Art Gallery -taidegalleria, jossa on vaihtuvia suomalaisen nykytaiteen ja muotoilun näyttelyitä. Galleriassa on parhaillaan esillä suuren suomalaisen säveltäjän Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Aho & Soldanin valokuvanäyttely.

Toinen valokuvanäyttely löytyy terminaali 2:n tulokerroksesta. Siellä on ilmailuaiheinen valokuvagalleria Photo Gallery, jonka näyttelyt vaihtuvat noin puolen vuoden välein. Alueelle on kaikilla lentoasemalla asioivilla vapaa pääsy.

Tällä hetkellä esillä on Blue Wings of Time -näyttely, jossa esitellään valokuvin lentoemäntien virkapukumuotia vuosilta 1947−2010.

Suomalaiset taiteilijat pääroolissa

– Osa lentokentällä esillä olevasta taiteesta vaihtelee, osa on lainassa ja osa taas vakituisesti paikallaan, kertoo kehityspäällikkö Merja Haapanen Finaviasta.

Lentokentän taidenäyttely on myös hyvä tapa tuoda esille suomalaista osaamista. Esillä onkin erityisesti monia kotimaisia teoksia.

Vanhin esillä olevista ja Finavian omistuksissa olevista teoksista on Laila Pullisen Aurinko tunturissa vuodelta 1967. Tämä portin 32 tuntumassa oleva teos on valmistettu suomalaisesta kuparista. Kookas teos valmistui aikanaan Montrealin maailmannäyttelyyn.

Porttien 34–35 kohdalla Terminaali 2:n katonrajassa liitelee sudenkorentoa muistuttava teos, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja lasikuidusta. Kyseessä on Stefan Lindforsin Concorde, joka paljastettiin yleisölle tammikuussa 1993.

Valkoinen, pitkäkorvainen keraaminen fantasiaveistos White Rabbit taas löytyy portin 37 lähistöltä. Se on kuvanveistäjä Kim Simonssonin tekemä. Viereisellä portilla 38 voi puolestaan tutustua suomalaisen taidemaalarin ja professori Mauri Favénin seinämaalaukseen Vaihtuvat maisemat.

Taide rauhoittaa ja rentouttaa

Lähtöporttien luona on monia ja monenlaisia taideteoksia, mutta niitä on myös kaikille avoinna olevissa auloissa. Yksi tällaisista teoksista on Juha Ojansivun alumiinista tehty Suudelma, jossa kaksi kookasta tulitikkua nojaa toisiaan vasten Terminaali 2:n lähtöaulassa.

Myös esimerkiksi Terminaali 1:n ala-aulassa sijaitseva Seppo Kohon Ruovikko on kaikille avoimella paikalla. Tämä suomalaista, tyventä sielunmaisemaa ja luontoa kuvaava teos on tehty puusta, lasista ja teräksestä.

– Helsinki-Vantaalla on haluttu antaa matkustajille ja muille kentällä vieraileville mahdollisuus rauhoittua ja rentoutua taiteen parissa. Täällä jokainen voi unohtaa kiireen hetkeksi ja saada samalla oivaa sielunruokaa, Merja Haapanen toteaa.

Tässä lista, mitä kaikkea voit tehdä lentoa odotellessasi