Ohita navigaatio

Massi löytää suuret setelit

Artikkeli julkaistu
19.03.2015 klo 12:00
Arkistointipäiväys
Tullikoira istuu laukkuhihnalla.
Ihmisiä & Ilmailua
Helsinki-Vantaalla työskentelee ihmisten lisäksi myös koiria. Tapasimme viime kesänä Tullin rahakoirana aloittaneen Massin.

Helsinki-Vantaalla tullin tehtävissä työskentelee kaikkiaan seitsemän koiraa, joista Massi on niin sanottu kombikoira eli se etsii sekä huumeita että rahaa. Muut koirat etsivät vain huumeita.

Massi on Tullin ensimmäinen rahakoira. Sillä on kuitenkin kollega Poppe Vaalimaan rajalla. Rahakoira on Tullin pilottikokeilu ja osa harmaan talouden torjuntaa sekä rahanpesun paljastamista. EU:n alueelle tultaessa tai sieltä poistuttaessa on ilmoitettava kaikki yli 10 000 euron käteisrahasummat. Rahakoirat koulutetaankin reagoimaan isoihin rahamääriin.

– Massille on tullut paljon löytöjä, myös useita yli 10 000 euron löytöjä. Alku on ollut hyvä. Olen erittäin tyytyväinen tuloksiin, tullitarkastaja ja Massin isäntä Timo Pasanen kehuu.

Lentokentällä pennusta asti

Tulli valitsee tarkkaan koulutettavat koirat, sillä koiralta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia pärjätäkseen työssä.

– Tullikoiralta vaaditaan ennen kaikkea rohkeutta. Se ei saa pelätä kovia ääniä tai suuria ihmismassoja. Sillä pitää olla myös metsästysviettiä, sillä sitä hyödynnetään tässä työssä, Pasanen kertoo.

Massia on koulutettu tullikoiraksi pennusta alkaen. Alkuun Massi kulki yhdessä vanhemman tullikoiran Nipan kanssa lentokenttäympäristössä, jotta työpaikka tuli tutuksi. Koulutus huumeiden ja rahan haistamiseen vie noin 3–4 kuukautta.

– Kun koira on ollut noin vuoden työelämässä, se alkaa olla valmis. Silloin rutiinit ovat muodostuneet, Pasanen sanoo.

Nyt Massi on 1,5-vuotias ja viime kesästä asti se on työskennellyt virallisesti rahakoirana. Työajan ulkopuolella se asuu Pasasen kotona ja viettää normaalia koiran elämää. Massi viettää siis isäntänsä kanssa lähes kaiken ajan niin työssä kuin kotona.

– Käytännössä näen koiraa enemmän kuin perhettäni, Pasanen naurahtaa.

Vaikka lentokenttäympäristö on koiralle kenties stressaavin työpaikka, nauttii Massi silmin nähden työstään. Sille työ on vain leikkiä. Työpäivä on yhtä pitkä kuin tullitarkastajillakin, eli noin 10–12 tuntia, mutta päivän aikana ehtii myös pitää taukoja omassa kopissa Tullin koirahuoneessa sekä juoksennella lentoaseman läheisissä metsissä.