Ohita navigaatio

新年快乐 – Hyvää uutta vuotta!

Artikkeli julkaistu
27.01.2017 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Tammi-helmikuun vaihteessa juhlittava kiinalainen uusivuosi on vuoden tärkein juhla kiinalaisille. Kukon vuoden alkaminen näkyy myös Helsinki-Vantaalla.

Kiinalaisessa kuukalenterissa alkaa tulikukon vuosi 28. tammikuuta. Pari viikkoa kestävä kevätjuhla ja sen sisältävä uusivuosi on Kiinan tärkein juhla. Sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat päästäkseen juhlimaan perheidensä pariin.

Perinteisillä rituaaleilla hätisteltiin vanhaa vuotta pois uuden tieltä, toivotettiin onni ja hyvä sato tervetulleeksi sekä kiitettiin esi-isiä. Myöhemmin sadonkorjuun juhla alkoi merkitä enemmän kevään alkamista.

Onnellinen punainen

Uuteen vuoteen valmistaudutaan Kiinassa ja kiinalaisyhteisöissä kodin suursiivouksella, valmistamalla ruokia ja ostamalla uusia vaatteita.

Koti koristellaan punaisella. Se on tärkeä väri, joka symboloi kiinalaisille onnellisuutta ja menestystä, vaurautta ja voimaa. Juhlan pääväri koristaa myös katuja ja rakennuksia.

Perhe, ruokaa ja raketteja

Uudenvuoden illallinen suvun kesken on vuoden tärkein ateria, jonka uskotaan tuovan onnea koko tulevalle vuodelle. Tarjolla olevilla ruokalajeilla on symbolinen merkitys, joka liittyy joko niiden ulkomuotoon tai ruokasanojen ääntämiseen. Pöydästä löytyy esimerkiksi kalaa, nuudeleita ja kevätkääryleitä.

Uusivuosi on kiinalaisille vuoden tärkein juhla.

Myös ruuan valmistuksella, sen tarjoilulla ja syömisellä tietyllä tavalla on merkitystä.

Vuoden vaihtuessa kaduilla alkaa paukkua, kaikkialla pöllyää punaista paperisilppua ja savua. Mitä kovempi ääni sähikäisistä ja ilotulitteista lähtee, sitä parempi vuosi maanviljelykselle ja bisneksille on luvassa. Myös lohikäärme- ja leijonatanssiesitykset kuuluvat iltaan.

Juhlakauden aikana käydään myös temppelissä kunnioittamassa esi-isiä.

Lapsille ja läheisille annetaan alkavan vuoden eläinsymbolilla koristeltuja punaisia kirjekuoria, jotka sisältävät rahaa. Seteleiden on oltava sileitä, joten ne haetaan pankista tai rypyt oikaistaan silitysraudalla. Virtuaalinen rahanlähetys on alkanut yleistyä nuorten kesken erilaisten sovellusten muodossa.

Kiinalainen uusivuosi Helsinki-Vantaalla

Finavia haluaa ilahduttaa kiinalaisia matkustajia Helsinki-Vantaalla uudenvuoden aikaan. Tammi-helmikuun vaihteessa kiinalaismatkustajia tervehditään kentällä uudenvuoden toivotuksin ja kukkosymbolein.

Lentoaseman kukon visuaalisessa ilmeessä on suomalaista kukkopilliä, jonka värit punainen ja kulta puolestaan ovat kiinalaista perinnettä.

Lentoaseman kiinan kielen taitoiset palveluoppaat jakavat matkustajille punaisia kirjekuoria, joiden sisältä löytyy tarjouskuponkeja lentoaseman myymälöihin sekä suklaisia kolikoita. Oppailta voi kysyä muun muassa tuliais- ja lahjasuosituksia, tietoa tax free -asioista ja lentoaseman maksutavoista.

Kiinan kielen taitoista henkilökuntaa löytyy lisäksi Finavian neuvonta- ja pysäköintipalvelupisteistä. Kentällä on myös kiinankielisiä opasteita.

Helsinki-Vantaalta on 17 suoraa kohdetta Aasiaan. Näistä viisi sijaitsee manner-Kiinassa.

Non-Schengen-alueen lähtöporteilla 34-35 riemastuttaa kaksimetrinen jättikukko ja kuvauspaikalta löytyy tietoa kukon vuodesta.

Kiinalaista uuttavuotta juhlistetaan Helsingin keskustassa perjantaina 27.1. klo 16-20.

Helsinki-Vantaa on Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen keskeinen solmukohta. Lentoasemalta on vuoden 2017 alussa 17 suoraa kohdetta Aasiaan. Näistä viisi - Chongqing, Guangzhou, Peking, Shanghai ja Xi’an - sijaitsee manner-Kiinassa.

Ensimmäistä kertaa Kiinaan - vinkkejä matkailijalle