Ohita navigaatio

Finavia ja Telia tuovat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Artikkeli julkaistu
03.12.2018 klo 12:00
Finavia ja Telia tuovat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle
Matkustus
Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Finavia ja Telia käynnistivät lentoasemalla avattua 5G-verkkoa hyödyntävän robottihankkeen.

Telia on avannut 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Asemalla käynnistyi tänään yhdessä Finavian kanssa toteutettava hanke, jossa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Hankkeen myötä Finaviasta tulee jo esikaupallisessa vaiheessa ensimmäisenä Telian 5G-verkkoa käyttävä asiakas.

5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaalin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan sitä, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan autonomiseen robottiin.

Finavia ja Telia tuovat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle

”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia”, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman kautta. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 GHz:n taajuusalueella. Kyseessä on ensimmäinen ns. millimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

Finavia ja Telia tuovat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Lue lisää Telian 5G-mobiiliverkosta.