Ohita navigaatio

Finavia mukaan rahoittamaan Suomen ensimmäisen sähkölentokoneen testausta ja kehitystyötä

Artikkeli julkaistu
18.06.2018 klo 10:24
Sähkölentokone
Vastuullisuus
Finavia ja Helsingin Sähkölentokoneyhdistys ovat tehneet yhteistyösopimuksen. Tavoitteena on saada tietoa sähkölentämisestä lentoasemien kehitys- ja suunnittelutyötä varten.

– Sähköisestä ilmailusta saatava tieto auttaa Finaviaa varautumaan tulevaisuuden kehitykseen esimerkiksi akkujen latausinfrastruktuurin osalta. Uusiutuvien polttoaineiden kehityksen lisäksi sähkölentokoneet voi merkitä suurta edistysaskelta taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Yhteistyö Sähkölentokoneyhdistyksen kanssa on osa Finavian yritysvastuutyötä. Se liittyy kiinteästi yhtiön ilmasto-ohjelmaan, jonka tavoitteena on nopeasti vähentää lentoasematoiminnasta syntyviä päästöjä.

– Helsinki-Vantaa on viime vuonna saanut painettua päästönsä nollaan. Loput Finavian lentoasemista saadaan hiilineutraaleiksi vuonna 2020. Käytännössä hiilineutraalius tarkoittaa, että päästöt eivät kasva, vaikka matkustajamäärät kasvavat.

Mäki sanoo, että Finaviassa ollaan tyytyväisiä tähän mennessä saavutettuihin tuloksiin. Harva suomalainenkaan yhtiö voi sanoa olevansa hiilineutraali.

– Finavialla on selkeä visio siitä, että suomalaisilla ja Suomen elinkeinoelämällä tulisi jatkossakin olla nopeat ja hyvät yhteydet ympäri maailmaa, ja että suomalaiset voisivat lentää vielä sadan vuoden kuluttuakin. Otamme ilmastonmuutoksen ja ihmisten huolet vakavasti ja teemme sisukkaasti töitä ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

Vaikka Finavialla ei ole omia lentokoneita, yhtiö suhtautuu myönteisesti sähkölentokonehankkeeseen ja tukee samalla koko lentoliikennealan kehitystyötä. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kuten koko Finavian liiketoiminnassa on tärkeää tehdä sekä isoja että pieniä asioita ja vaikuttaa miljooniin lentoliikenteen turvallisuuteen ja sujuvuuteen vaikuttaviin yksityiskohtiin. Yksityiskohdista syntyy hyvien asioiden ketju ja vastuullinen kokonaisuus.

Suomen ensimmäinen sähkölentokone saapui Malmin lentoasemalle 17. kesäkuuta. Turvallisuus- ja muiden valmistelujen jälkeen virallisen ensilennon odotetaan toteutuvan heinäkuussa 2018.

Kuva: Helsingin sähkölentokoneyhdistys

Tutustu Finavian ilmasto-ohjelmaan