Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaalle mittavia liikenteen uudelleenjärjestelyitä ennen liikennepalvelulain ensimmäisen vaiheen voimaantuloa

Artikkeli julkaistu
14.06.2018 klo 11:00
Ajoneuvoliikennettä Helsinki-Vantaalle
Matkustus
Suomen suurin lentoasema on myös maamme yksi merkittävimmistä ajoneuvoliikenteen solmukohdista. Helsinki-Vantaan taksi- ja bussiliikenteen sekä parkkipaikkojen uudelleenjärjestelyt tuovat kesällä mittavia muutoksia lentoaseman ajoneuvoliikenteeseen.

- Uudistimme T1-terminaalin edustan liikennejärjestelyt toukokuun puolivälissä, kun siirsimme bussilaitureita uuteen paikkaan. Muutos vaikutti muutamiin paikallisliikenteen linjoihin sekä kaukoliikenteen busseihin. Loppukuusta pikaparkki sai väistyä T2-terminaalin edestä parkkitaloon, jotta saimme käynnistettyä uusien taksikaistojen työmaan, kertoo Finavian johtaja Jukka Isomäki.

Takseille neljä kaistaa ja tilauskuljetuksille omat alueensa

Helsinki-Vantaa on Suomen merkittävin taksiliikenteen solmukohta. Isomäki kertoo, että Helsinki-Vantaalla on valmistauduttu hyvin 1. heinäkuuta voimaan astuvan taksilain muutokseen ja sen myötä tehtäviin uudelleenjärjestelyihin.

- T1 ja T2-terminaalien edestä on varattu kolme kaistaa takseille, joilla on Finavian kanssa sopimus taksipalveluiden tuottamisesta lentomatkustajille. Nämä taksit täyttävät Finavian kriteerit muun muassa kalustosta ja kuljettajien kielitaidosta, taustoittaa Isomäki.

Sopimusyhtiöiden kanssa on myös sovittu maksimihinnoittelusta esimerkiksi Helsingin keskustaan ajettaville kyydeille ja hinnoista ilmoitetaan selkeästi asiakkaille lentoasemalla.

Uuden lainsäädännön myötä kaikki taksiautoilijat saavat mahdollisuuden ajaa kentälle. T1- ja T2-terminaalien edessä sijaitseva neljäs kaista on siten varattu muille vapaille takseille, joiden kanssa asiakas neuvottelee kyydistä ja hinnasta itse. Lisäksi lentoasemalle varataan alue kyydeille, jotka on tilattu etukäteen.

Tilausbussien odotusalue ja T2-terminaalin bussipysäkit säilyvät entisillä paikoillaan.

Pysäköintikapasiteettia tuhansille ajoneuvoille ja pikaparkki parkkitalossa

Finavialla on Helsinki-Vantaan lentoasemalla yli 13 000 parkkipaikkaa. Valtaosa näistä sijaitsee parkkihalleissa terminaalien välittömässä läheisyydessä. P5-pysäköintilaitos on Suomen suurin.

- Opastus on merkittävässä asemassa, jotta asiakkaat löytävät helposti, minne heidän kannattaa pysäköidä. Kaikille pysäköintialueille voi myös ostaa paikan ennakkoon lukuun ottamatta pikaparkkia. Pysäköiminen on sitä edullisempaa, mitä aiemmin paikan varaa ja ostaa, Isomäki kertoo.

Finavian pysäköinnin viikkohinnat ilman ennakkovarausta ovat kesällä 2018 alkaen 44 euroa.