Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan länsisiipi ja keskusaukio aukeavat 2019. Miten Finavia valmistautuu uusien tilojen käyttöönottoon?

Artikkeli julkaistu
24.07.2018 klo 09:00
Plaza_metsäaukio
Vastuullisuus
Ennen kuin lentoaseman uudet tilat aukeavat matkustajille, niitä ovat testanneet muun muassa henkilökunta, lentoyhtiöt, myyjät ja koematkustajat. Käyttöönotto on tärkeä vaihe, jolla varmistetaan, että tilat toimivat moitteetta avauspäivästä alkaen.

Helsinki-Vantaan lentoasemaa laajennetaan tällä hetkellä kiivaasti, sillä kasvavat matkustajamäärät tarvitsevat lisää tilaa. Ennen kuin vastarakennetut laajennusosat voidaan ottaa käyttöön, tarvitaan usean viikon mittainen käyttöönottovaihe. Sen aikana uusia tiloja testaavat muun muassa lentoaseman henkilökunta, lentoyhtiöt, kaupalliset toimijat sekä koematkustajat.

– Uudet osat otetaan käyttöön vasta, kun henkilökunta on koulutettu ja kaikki laitteet ovat käyttökunnossa. Varmistamme, että prosessit ovat sujuvia ja turvallisia, Finavian käyttöönoton projektipäällikkö Jenni Koskinen sanoo.

– Tarkoituksena on varmistaa, että kun tilat lopulta avataan matkustajille, kaikki toimii erinomaisesti

Käyttöönottovaihe on erinomainen tilaisuus havaita uusien tilojen mahdolliset puutteet. Mikäli puutteita tai epäloogisuutta löydetään, ehditään asiat vielä korjata ennen tilojen avaamista.

Plaza ja länsisiipi käyttöön 2019

Alkuvuodesta 2019 matkustajaliikenteelle avataan etelä- ja länsisiipien väliin valmistuva keskusaukio eli Plaza uusine turvatarkastuksineen ja lukuisine myymälöineen sekä ravintoloineen. Kesään 2019 mennessä avautuu myös länsisiiven ensimmäinen osa laajarunkoportteineen.

Toinen osa eli loput länsisiivestä sekä uusi matkatavarankäsittelytila valmistuvat vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kaukolentoalueen laajentamisen lisäksi Helsinki-Vantaalla avataan vuonna 2019 uudistunut rajatarkastus ja terminaali 1:n laajennus.

Koskinen vastaa Plazan ja länsisiiven käyttöönottovaiheen suunnittelusta, koordinoinnista ja aikatauluttamisesta sekä seurannasta. Valmistautuminen niihin on jo alkanut, jotta kaikki sujuisi käyttöönottojakson aikana sujuvasti ja aikataulussa. Käyttöönottoa suunnitellaan yhdessä eri yksiköiden ja toimijoiden kanssa.

– Kyseessä on suuri ponnistus, jossa uudet tilat ja prosessit aktivoidaan toimivaksi kokonaisuudeksi, Koskinen sanoo.

Toimivuus varmistetaan testimatkustus- ja koelentopäivinä

Uusien alueiden toimivuutta testataan myös testilennoilla, joiden onnistumista analysoidaan ja tehdään tarvittavat korjaukset.

Ennen Plazan ja länsisiiven avausta järjestetään myös testipäivä, jolloin uusia tiloja ja matkustajareittejä pääsevät testaamaan vapaaehtoiset koematkustajat. On tärkeää saada kokemuksia niin liikematkustajilta, lapsiperheiltä, ikäihmisiltä kuin liikuntarajoitteisiltakin.

– Asiakkaidemme palaute ja mielipiteet ovat todella tärkeitä. Niillä on kullanarvoinen merkitys otettaessa käyttöön uusia tiloja ja palveluita, Koskinen sanoo.

Lue tästä, miten eteläsiiven testipäivä sujui heinäkuussa 2017

Näin Helsinki-Vantaan laajentaminen vaikuttaa matkustajiin tulevina vuosina