Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaa houkuttelee uusia lentoyhtiöitä – miten uusi lentoreitti syntyy?

Artikkeli julkaistu
28.09.2019 klo 11:00
Helsinki Airport aircraft
Ihmisiä & Ilmailua
Tänäkin vuonna Helsinki-Vantaan lentoasemalla on aloittanut useita uusia lentoyhtiöitä. Mitä tapahtuu lentoyhtiön ja lentoaseman välillä ennen reittiavausta? Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori avaa pitkäjänteistä prosessia.

Lentoyhtiöt, matkustajat ja lentoasemat muodostavat tiiviin toisiinsa vaikuttavan kokonaisuuden. Se näkyy esimerkiksi uusien lentoyhteyksien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

– Lentoyhtiöissä reittien valintaan vaikuttaa eniten niiden kannattavuus. Kannattavuuden arviointiin on karkeasti ottaen kolme muuttujaa: kuinka paljon reitti voi kerätä matkustajia, millä hinnalla, ja mitkä ovat reitin operoinnin kustannukset, Vuori kertoo.

Jos matkustajia – joko kohteeseen jääviä tai siellä lennolta toiselle vaihtavia – ei ole tarpeeksi, ei lentoyhteyttäkään synny. Kysyntää puolestaan ei luoda hetkessä, joten lentoyhtiöt suunnittelevat reittejään ja kartoittavat uusia kohteita huolellisesti ja pitkällä tähtäimellä.

Lentoyhtiöt ja lentoasematoimijat kohtaavat säännöllisesti

Kansainvälisten lentoreittien suunnittelussa keskeistä on koota lentoyhtiöt ja lentoasemat säännöllisesti saman katon alle. Tämä toteutuu Routes-konferensseissa, joissa käytännössä kaikki maailman lentoyhtiöt ja lentoasemat ovat edustettuina.

– Kansainvälinen lentoliikenne jakautuu kesä- ja talvikauteen, joten lentoyhtiöt miettivät uusia kohteita ja reittejä pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa. World Routes- sekä alueellisissa konferensseissa tapaamme yleensä noin 50 kiinnostavan lentoyhtiön edustajat.

Reittikohteen houkuttelevuus riippuu myös sen saavutettavuudesta ja jatkomatkustamisen mahdollisuuksista. Reittiratkaisuissa näkyvät lisäksi kilpailutilanne sekä lentoyhtiöiden yhteistyökuviot ja profiloituminen.

– Lentoaseman on tärkeä herättää lentoyhtiön kiinnostus. Kun lentoasema on päässyt potentiaalisten kohteiden listalle, voidaan jatkaa argumentointia siitä, miksi lentoyhtiön kannattaisi avata reitti kyseiseen kohteeseen, Vuori sanoo.

Analytiikkaa päätösten tueksi

Finavia on kehittänyt dataa ja analytiikkaa tarjotakseen vahvan pohjan keskusteluille lentoyhtiöiden kanssa.

– Lentoyhtiöt tekevät päätöksiä faktojen pohjalta. Finavialla on kattava ymmärrys Suomesta lentojen kohde- ja lähtömarkkinana, ja voimme tuottaa potentiaalisista matkustajamääristä sellaista tietoa ja näkemystä, jota ulkomaisilla lentoyhtiöillä ei ole. Jos jollakin reitillä on historiallisesti ollut esimerkiksi 100 matkustajaa viikossa välilaskullisilla lennoilla, käymme lentoyhtiön kanssa läpi, miksi suoran lentoreitin matkustajamäärä voisi nousta tulevaisuudessa esimerkiksi 500:aan.

Kustannusten osalta Finavia tuo pöytään faktoja Suomen lentoasemilta nousemisen ja laskeutumisen edullisuudesta lentoyhtiöille sekä operatiivisesta tehokkuudesta.

– Suomen lentoasemilla koneen kääntö eli lentokoneen saapumisen ja lähtemisen prosessi on eurooppalaisittain hyvin edullinen. Suomen lentoasemien tehokkuus ja luotettavuus puolestaan minimoi esimerkiksi viivästymisistä tai lennon peruutuksista aiheutuvat kustannukset.

Tukea uusille reiteille

Jos reittiavauksen suunnittelu lähtee käyntiin, varsinainen neuvotteluvaihe kestää tavallisesti puolesta vuodesta pariin vuoteen. Se sisältää lukuisia neuvotteluja eri osapuolten kanssa.

– Myös viranomaiset ovat tärkeässä roolissa etenkin Suomesta itään suuntautuvilla reiteillä. Vaikka suuri osa lentoliikenteestä on liberalisoitu Euroopan sisällä ja Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä, Suomesta itään päin lennettäessä lentolupa-asioiden hoitaminen on reittiavauksen edellytys. Suomessa koko lentoliikennesektori on mukana tässä yhteistyössä, ja prosessi voi kestää useammankin vuoden ajan.

Kun lentoyhtiö päättää aloittaa lennot Suomeen tai laajentaa täkäläistä kohdetarjontaansa, Finavian tärkein tehtävä on varmistaa operatiivisen toiminnan ja palvelun taso.

Finavia voi myös tukea reitin markkinointia ja osallistua yhteismarkkinointiin lentoyhtiön kanssa. Uusien reittien alkutaivalta Finavia auttaa antamalla alennuksia esimerkiksi laskeutumis- ja matkustajamaksuihin.

– Tämä on yleismaailmallinen käytäntö. Lentoyhtiöt tietävät, että ensimmäisestä päivästä lähtien reittiä on vaikea saada kannattamaan. Uusille lyhyille reiteille tarjoamme alennuksia kolmen vuoden ja kaukoreiteille viiden vuoden ajan.

Uusia kiinalaisyhtiöitä Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaalla on satsattu viime vuosina Aasian ja etenkin Kiinan markkinoiden voimakkaaseen kasvuun. Tänä vuonna myös kiinalaislentoyhtiöt Juneyao Air, Tibet Airlines ja Sichuan Airlines ovat aloittaneet liikennöinnin Helsinki-Vantaalla.

Kansainvälistymisen alkutaipaleella olevien kiinalaisten lentoyhtiöiden kanssa yhteistyö voi olla erilaista kuin länsimaisten lentoyhtiöiden kanssa, Vuori kertoo. Kiinassa lentoasemien rooli on erilainen, ja ne ovat suoraan vastuussa useimmista asioista lentoyhtiöiden suuntaan – polttoaineesta lähtien. Finavia puolestaan toimii verkostossa, jossa useampi palveluntarjoaja on toteuttamassa lentoyhtiöiden saamia palveluita.

– Tulevina vuosina Helsinki-Vantaan rooli Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen keskuksena eli hubina korostuu entisestään. Olemme tehneet paljon töitä onnistumistemme eteen, ja olemme erittäin iloisia siitä, että se näkyy nyt uusina reittiavauksina, Vuori toteaa.

Lue lisää: Vähemmän mutkia, vähemmän päästöjä – Suomen ilmatila mahdollistaa sujuvat laskeutumiset