Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Miksi Helsinki-Vantaan menestyminen on tärkeää koko Suomelle?

Artikkeli julkaistu
19.09.2019 klo 09:00
Niclas Köhler
Vastuullisuus
Finavia palvelee lentoasemillaan suomalaisia ja kansainvälisiä matkustajia, ja asiakkaitamme ovat lentoyhtiöt. Tärkein tehtävämme on varmistaa, että matkustaminen Suomesta maailmalle ja maailmalta Suomeen on sujuvaa, kertoo Finavian talousjohtaja Niclas Köhler.

Liiketoimintamme linkittyy vahvasti myös lentoasemiemme yhteiskunnallinen merkitys. Matkailu ja liike-elämä tarvitsevat hyvät kansainväliset yhteydet, ja me yhdistämme Suomen maailmaan. Kun kehitämme lentoasemia ja sujuvia yhteyksiä, luomme työpaikkoja ja tuemme Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Me finavialaiset teemme työtä, jota ilman maailma olisi kaukana.

Mistä lentoasemayhtiö saa tulonsa?

Pääosa Finavian liikevaihdosta muodostuu lentoyhtiöiden maksamista matkustaja- ja laskeutumismaksuista. Matkustajamaksu peritään lennolle lähtevistä ja lentoa vaihtavista matkustajista. Laskeutumismaksu veloitetaan puolestaan saapuvan lentokoneen painon mukaan.

Tuloja saadaan myös lentoasemilla sijaitsevien liiketilojen ja kiinteistöjen vuokrista sekä matkustajille myytävistä pysäköintipalveluista.

Millaista lentoasemaverkoston ylläpito on talouden näkökulmasta?

Finavian lentoasemaverkostoon kuuluu hyvin eri kokoisia lentoasemia. Kun Helsinki-Vantaalla palvellaan yli 21 miljoonaa matkustajaa vuodessa, on seuraavaksi vilkkaimmalla lentoasemalla Oulussa noin miljoona matkustajaa. Pienimmät lentokentät palvelevat muutamaa kymmentä tuhatta matkustajaa vuodessa.

Palvelukyky on kuitenkin pidettävä hiljaisilla lentoasemilla samanlaisena kuin vilkkaillakin. Kyseessä on hankala yhtälö, sillä lentoasemilla eniten kustannuksia aiheuttavat kiinteät kulut ja erilaiset lakien, asetusten ja viranomaissääntelyn määrittämät kulut. Ne eivät jousta liikenteen tai matkustajamäärien mukaan.

Tuemme alueellisten lentoasemien toimintaa Helsinki-Vantaan tuotoilla, jotta emme joutuisi merkittävästi nostamaan hintoja alueellisilla lentoasemillamme. Finavialle tässä kyse muustakin kuin taloudesta. Haluamme varmistaa suomalaisille hyvät yhteydet kotimaassa ja kansainvälisesti.

Suomen sisäisen lentoliikenteen väheneminen johtuu kaupungistumisesta, joka on tuttu ilmiö myös muualla maailmassa. Vaikka koko ajan pyrimme kehittämään palveluita kaikilla lentoasemillamme, ovat mahdollisuudet liiketila- ja pysäköintituottojen kasvattamiseen todellisuudessa hyvin rajalliset muualla kuin Helsinki-Vantaalla ja suurimmilla alueellisilla lentokentillä.

Helsinki-Vantaan menestyksellä konkreettisia vaikutuksia suomalaisten elämään

Kehitämme aktiivisesti liiketoimintaamme, ja luomme näin edellytyksiä Suomen kansainvälisille yhteyksille myös tulevaisuudessa. Tärkein esimerkki tästä on yli miljardin euron laajuinen Helsinki-Vantaan investointiohjelma, jonka myötä lentoasemalle syntyy 5 000 pysyvää uutta työpaikkaa. Rakentamisvaiheen työllistävän vaikutuksen arvioidaan olevan noin 16 000 henkilötyövuotta.

Kun matkustajamäärä kasvaa Helsinki-Vantaalla, myös muut Finavian lentoasemat hyötyvät. Helsinki-Vantaan laajentuva reittivalikoima takaa suomalaisten hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa – myös maakunnista. Siksi Helsinki-Vantaan kansainvälisestä kilpailukyvystä huolehtiminen on tärkeää koko Suomelle, summaa Niclas Köhler.

Lue, verkostojohtaja Jani Jolkkosen puheenvuoro alueellisesta saavutettavuudesta

Lue lisää Finavian vastuullisuusraportista

Hyvien asioiden ketju -boilerplate