Ohita navigaatio

Wood Wonders -näyttely esittelee puunkäytön monipuolisia mahdollisuuksia rakentamisessa

Artikkeli julkaistu
05.02.2020 klo 13:27
Helsinki_Airport_Baggage
Matkustus
Aalto-yliopiston ja Finavian yhteistyönä syntynyt taidenäyttely Helsinki-Vantaan lentoasemalla esittelee puun käyttöä rakennusmateriaalina. Näyttely tarjoaa matkustajalle ensikosketuksen suomalaisuuteen.

Helsinki-Vantaan matkatavara-aulassa 2B esillä olevaa näyttelyä ovat innoittaneet uudet havainnot puun rakenteellisista ominaisuuksista. Niiden avulla puusta voi tehdä entistä jäykempää, mikä voi tehdä siitä tulevaisuudessa yhä keskeisemmän ja monikäyttöisemmän rakennusmateriaalin. Puulla voisi näin korvata myös ympäristölle haitallisten materiaalien kuten muovin käyttöä.

Tänään 5.2.2020 avattava näyttely koostuu viidestä matkatavarahihnojen ympärille rakentuvasta osasta, joista kukin esittelee puun ihmeitä eri näkökulmasta:

Hihna 1 – Puu hiilinieluna

Hihna 2 – Puu on uskomaton rakennusmateriaali

Hihna 3 – Puu tuntuu hyvältä

Hihna 4 – Puun supervoimat

Hihna 5 – Puu voi elää ikuisesti

Lentoasema on näyteikkuna Suomeen

Näyttelyyn kuuluu osio, joka esittelee opiskelua ja työskentelyä Aalto-yliopistossa, sekä yliopistossa tehtäviä hankkeita. Se on myös Finavian ja Aalto-yliopiston pitkäaikaisen kumppanuuden ja yhteistyön osoitus.

Lentoasemille tuotavat näyttelyt ovat osa asiakaskokemuksen vahvistamista. Finavian haluaa tarjota matkustajille kokemuksen suomalaisuudesta, ja näyttely tarjoaakin mahdollisuuden kokea palan Suomea jo lentoasemalla. Puiset yksityiskohdat ja sisutusratkaisut ovat näkyvillä muuallakin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, esimerkiksi metsäteemaisessa länsisiivessä.

Vihreämpi materiaali

Näyttely valottaa puun valtavaa potentiaalia rakentamisessa. Green Building Council -järjestön tuoreessa raportissa kerrotaan, että rakennukset ja rakentaminen vastaavat 36 % maailman energiankäytöstä ja 39 % energiankäyttöön liittyvistä hiilidioksidipäästöistä, kun tuotantoketjun alkupää otetaan huomioon.

Rakennusala kuluttaa suuret määrät energiaa ja aiheuttaa päästöjä, joten sen käyttämillä materiaaleilla ja tekniikoilla on valtavat vaikutukset maailman tulevaisuuteen. Viimeisen 50 vuoden aikana betoni on ollut maailman eniten käytetty rakennusmateriaali sen kestävyyden vuoksi, mutta kemiallisen modifioinnin myötä puusta on tulossa entistä varteenotettavampi vaihtoehto.

Puu sitoo myös hiilidioksidia, minkä vuoksi sen käyttöä lisäämällä voidaan pienentää rakennusten hiilijalanjälkeä.

Näyttelyssä viitataan Aalto-yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan kaikkien uusien suomalaiskotien rakentaminen massiivipuusta sitoisi vuodessa yhteensä 950 000 tonnia hiilidioksidia – määrän, joka vastaa 300 henkilöauton matkaa maailman ympäri. Vuoden aikana asuntorakentamisessa tarvittavan puumateriaalin kasvuun kuluisi kuitenkin vain 10 tuntia.

Interior_Baggage_claim

Suomi edelläkävijänä

Suomi – ja Helsinki-Vantaa Suomen näyteikkunana – on oivallinen paikka Wood Wonders -näyttelylle. Perinteisten puusaunojen lisäksi Suomi tunnetaan puun innovatiivisesta käytöstä uudessa arkkitehtuurissa, esimerkiksi ALA-arkkitehtitoimiston suunnittelemassa Helsingin keskustakirjasto Oodissa. ALA:n suunnittelijoiden kädenjälkeä voi pian ihailla myös Helsinki-Vantaan uudessa sisäänkäynnissä ja sen näyttävässä puisessa katossa.

Panostus puuarkkitehtuuriin on kasvussa, mutta tekemistä riittää yhä puun hyötyjen ja käyttömahdollisuuksien tunnetuksi tekemisessä. Wood Wonders -näyttely haluaa vastata tähän tarpeeseen.

Wood Wonders on esillä alkuvuoteen 2021 asti Helsinki-Vantaan matkatavara-aulassa 2B. Näyttelyä on tukenut Suomen ympäristöministeriö.