Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Helsinki-Vantaan palkittu kehitysohjelma on taidonnäyte suomalaisesta osaamisesta ja laaja-alaisesta yhteistyöstä

Artikkeli julkaistu
27.10.2023 klo 08:43
Ulla Lettijeff
Vastuullisuus
Finavian historiallinen kehitysohjelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla on taidonnäyte suomalaisesta asiantuntijuudesta ja osaamisesta sekä monen toimijan saumattomasta yhteistyöstä. Kyseessä on koko Suomen menestystarina, kirjoittaa Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Finavian investointi Helsinki-Vantaalla käynnistyi vuonna 2013, tavoitteenaan kehittää lentoaseman asiakaskokemusta, valmistautua kasvuun ja vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan parhaimpiin kuuluvana kenttänä. Kyseessä on Finavian historian mittavin laajennushanke ja yli miljardin euron investointi.

Kehitysohjelman myötä Helsinki-Vantaan terminaalin pinta-ala kasvoi 45 prosenttia, mikä mahdollistaa matkustajille uudet, modernit lentoasematilat. Kehitysohjelman rakentamisaikainen työllisyysvaikutus on liki 17 tuhatta henkilötyövuotta, ja sen kotimaisuusaste jopa 90 prosenttia.

Terminaalin varsinainen laajentaminen käynnistyi vuonna 2016, kun avasimme lentoaseman ensimmäisen uudisosan eli porttialueen 50 A-M ja rakensimme uutta infrastruktuuria asematasolla: modernin lentokoneiden koekäyttöpaikan, uuden rullaustien ja kunnossapidon tukikohdan. Siitä saakka terminaali on laajentunut vauhdilla. Joulukuussa 2021 avasimme Helsinki-Vantaan näyttävän lähtöaulan, jonka ikoniseksi muodostunut aaltoileva puukatto on suomalaisen puusepäntyön kädenjälkeä.

Kotimaisuus on Helsinki-Vantaan kehitysohjelman punainen lanka. Yksi Finavian tavoitteista on ollut nostaa esiin suomalaista suunnittelu- ja käsityöosaamista. On tärkeää, että lentokentälle saapuva tunnistaa tulleensa juuri Suomeen. Kestävät materiaalivalinnat ja energiatehokkaat ratkaisut suunnittelu- ja rakentamistyössä ovat kehitysohjelman ytimessä.

Suomalainen osaaminen on huomattu kansainvälisesti: Helsinki-Vantaan lentoasema on valittu kolmena vuonna (2018–2022) Euroopan parhaaksi lentoasemaksi kokoluokassaan ja viitenä vuonna Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi (2016–2023). Olemme saaneet kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia muun muassa projektijohtamisesta ja rakentamisesta, tietomallinnuksesta hankkeen eri vaiheissa, arkkitehtuurista ja suunnittelusta sekä vastuullisen rakentamisen sertifikaatteja.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelman vieminen maaliin on vaatinut onnistunutta johtamista ja moniammatillista yhteistyötä. Toiminnan kehittäminen jatkuu osana päivittäistä tekemistämme, sillä haluamme jatkossakin varmistaa Suomen saavutettavuuden, tarjota ensiluokkaisen asiakaskokemuksen ja olla Euroopan paras lentoasema!

Haluamme Finaviassa kiittää kaikkia kumppaneitamme, jotka ovat matkan varrella mahdollistaneet tämän historiallisen kokonaisuuden valmistumisen.

Lue myös

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma onnistuneesti päätökseen