Hoppa över navigering

Inlägg: Helsingfors-Vanda flygplats prisbelönta utvecklingsprogram är ett mästerprov på finländsk kompetens och omfattande samarbete

Article published
27.10.2023 kl 08:43
Ulla Lettijeff
Ansvar
Finavias historiska utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda flygplats är ett mästerprov på finländsk expertis och kompetens samt på smidigt samarbete mellan flera aktörer. Det är en framgångshistoria för hela Finland, skriver Ulla Lettijeff, Finavias flygplatschef för Helsingfors-Vanda flygplats.

Finavias investering på Helsingfors-Vanda inleddes 2013 i syfte att utveckla flygplatsens kundupplevelse, förbereda sig för tillväxt och stärka Helsingfors-Vandas ställning som en av de bästa flygplatserna i Europa. Det är fråga om det största utbyggnadsprojektet i Finavias historia och en investering på över en miljard euro.

Genom utvecklingsprogrammet ökade terminalens yta på Helsingfors-Vanda med 45 procent, vilket möjliggör nya, moderna flygplatslokaler för passagerarna. Utvecklingsprogrammets sysselsättningseffekt under byggtiden är nästan 17 000 årsverken och den inhemska andelen utgör 90 procent.

Den egentliga utbyggnaden av terminalen inleddes 2016 när vi öppnade den första nya delen av flygplatsen, dvs. gateområde 50 A–M, och byggde ny infrastruktur på uppställningsplattan: en modern testkörningsplats för flygplan, en ny rullbana och en bas för underhållet. Därefter har terminalen utbyggts i snabb takt. I december 2021 öppnade vi en anslående avgångshall i Helsingfors-Vanda och dess ikoniska vågformade trätak är ett prov på finsk snickerikonst.

Det inhemska ursprunget är den röda tråden i utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda. Ett av de huvudsakliga målen i Finavias projekt har varit att lyfta fram finländsk planerings- och hantverkskunskap. Det är viktigt att personer som anländer till flygplatsen märker att det är just Finland de kommit till. Hållbara materialval och energieffektiva lösningar i design- och byggnadsarbete är kärnan i utvecklingsprogrammet.

Det finländska kunnandet har uppmärksammats internationellt: Helsingfors-Vanda flygplats har tre år (2018–2022) valts till Europas bästa flygplats i sin storleksklass och fem år till Nordeuropas bästa flygplats (2016–2023). Vi har fått många nationella och internationella priser och utmärkelser, bland annat för projektledning och byggande, informationsmodellering i olika skeden av projektet, arkitektur och design samt restaurangtjänster och certifikat för ansvarsfullt byggande.

Genomförandet av Helsingfors-Vanda utvecklingsprogram har krävt bra ledarskap och multiprofessionellt samarbete. Utvecklingen av verksamheten kommer att fortsätta som en del av vår dagliga verksamhet, eftersom vi vill fortsätta att säkerställa Finlands tillgänglighet, erbjuda en förstklassig kundupplevelse och vara den bästa flygplatsen i Europa!

Vi på Finavia vill vi tacka alla våra partner som under denna resa har gjort det möjligt att färdigställa denna historiska helhet.

Läs även

Utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda slutfördes framgångsrikt