Yleisilmailijoiden kulkuoikeudet Finavian lentoasemille

Finavialla on käytössä matkapuhelinliittymään perustuva yleisilmailijoiden kulunohjausjärjestelmä, jolla helpotetaan ja ohjataan yleisilmailijoiden kulkua Finavian lentoasemilla.

Järjestelmää ohjataan matkapuhelimella ja se on käytössä seuraavilla lentoasemilla: Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi-Tornio, Kittilä, Kokkola-Pietarsaari, Kuopio, Kuusamo, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere-Pirkkala, Turku ja Vaasa.

Yleisilmailija hakee kulkuoikeuksia yleisilmailijoille tarkoitettuihin kulkuoviin / portteihin, jonka jälkeen hänet rekisteröidään järjestelmään. Rekisteröinnin jälkeen henkilö saa portin avatuksi soittamalla omalla, rekisteröidyllä puhelimellaan portissa olevaan numeroon. Huom. numerossa ei vastata, vaan ovi avautuu, jos puhelin on rekisteröity järjestelmään ja sillä on kulkuoikeudet kyseiseen oveen. Samalla hakemuksella yleisilmailija saa kulkuoikeudet kaikkiin Finavian lentoasemien yhteisiin yleisilmailuoviin, joilla järjestelmä on käytössä. Puhelun soittaminen ja rekisteröityminen on maksutonta.

Myös kerhoihin kuulumattomat yleisilmailijat sekä tarvittaessa myös viranomaiset hakevat kulkuoikeutta sähköisellä lomakkeella.

Yleisilmailijoiden rekisteröinti

Voimassa oleva EU asetus 2015/1998 edellyttää, että kulkuoikeus lentokenttäalueelle voidaan myöntää henkilölle ainoastaan perustellusta syystä, kulkua lentokenttäalueelle tulee valvoa sekä lentoaseman pitäjän tulee pitää kirjaa, kenelle kulkuoikeus lentokenttäalueelle on myönnetty.

Rekisteröitymisen mahdollistavia perusteltuja syitä ovat:

 • voimassa oleva lentolupakirja
 • lentokoulun oppilas, edellyttää lentokoulun/opettajan todistusta
 • laskuvarjourheilija, edellyttää laskuvarjokerhon jäsenyyttä
 • lentokonemekaanikko
 • lentokenttäalueella sijaitseva lentokonehalli, josta on voimassa oleva vuokrasopimus
 • muu erikseen perusteltu syy, edellyttää kirjallisia perusteluja, asiassa päätöksen tekee viime kädessä Finavia Oyj Tekniikka, vastuullisuus ja turvallisuus / Turvatoiminnot
 • lentokenttäalueelle kulkuoikeuden antavaksi perustelluksi syyksi ei katsota henkilöllä olevaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämää todistusta dronen/UAS/ lennättämisessä vaadittavasta verkkoteoriakokeesta

Kulkuoikeutta haetaan sähköisesti web-lomakkeella. Rekisteröityminen edellyttää erillisen sitoumuslomakkeen (PDF) allekirjoittamista.

Sitoumuksessa henkilö sitoutuu noudattamaan järjestelmää koskevia ehtoja. Sitoumuslomake tulostetaan, allekirjoitetaan, skannataan ja liitetään kulkuoikeushakemukseen. Sitoumustiedosto tulee nimetä seuraavasti ”sukunimi_etunimi_sitoumus.pdf”.

Väärinkäytösten ilmetessä Finavia Oyj:llä on oikeus peruuttaa kulkuoikeus.

Huomioitavaa

 • Kulkuoikeus on aina henkilökohtainen.
 • Rekisteröinti edellyttää sitoumuslomakkeen täyttämistä.
 • Kulkuoikeuden saa useammalle kentälle samalla kertaa.
 • Jos kentällä on yleisilmailijoita varten ajoneuvoportti, edellytetään tähän oikeuden saamiseen voimassa olevaa ajoneuvolupaa kyseiselle lentokentälle.

Kulkuoikeus myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.