Skip navigation

"Mahdottomasta mahdollista" - Näin sujuu lentoaseman päällikön työpäivä

Article published
13.07.2015 kl 06:00
Finavian juttusarjassa tutustutaan lentoasemien työntekijöiden arkeen ja työtehtäviin. Sarjan ensimmäisessä osassa Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen huolehtii, että työntekijät ja asiakkaat pysyvät tyytyväisenä.

Aamuvirkku Liisa Sallinen saapuu lentokentälle yleensä jo seitsemän jälkeen aamulla. Oulun lentoaseman päällikkönä toimiva Sallinen vastaa kentän kokonaistoiminnasta, henkilöstöstä ja taloudesta – kyselemällä ja kuuntelemalla eri toimijoita hän kartoittaa tilanteen aina uuden työpäivän käynnistyessä.

Lentoasemapalveluiden kehittämiseen kuuluu tiivis yhteydenpito finavialaisten kanssa. Sallinen kiertääkin päivittäin lentoaseman asiakastilat läpi katsastamassa eri toimintojen ja prosessien sujuvuutta.

"Jos lentoasema olisi orkesteri, niin vuorossa oleva palveluvastaava olisi kapellimestari."

Mukana kulkeva iPad tuo työntekoon joustavuutta ja mahdollistaa työnteon myös porttialueella, esimerkiksi Sallisen lempipaikalla Oulun lentoaseman uudistetussa Hailuoto-loungessa. Samalla hän kuulee palautetta lentoasemasta suoraan terminaalialueella liikkuvilta matkustajilta.

”Kukaan ei pyöritä lentoasemaa yksin, ja lentoasemalla tarvitaankin saumatonta yhteistyötä kaikkien eri toimijoiden välillä. Jos lentoasema olisi orkesteri, niin vuorossa oleva palveluvastaava olisi kapellimestari. Meidän kaikkien työpäiviä rytmittävät yhteiset nuotit”, Sallinen kuvailee.

"Asiakastyytyväisyys on minulle tärkeä asia"

Oman työnsä tärkeimmät tavoitteet hän tiivistää kolmeen teemaan: Sallisen työnkuvaan kuuluu varmistaa, että lentoasemalla työskentelee osaava henkilöstö, joka viihtyy omassa työssään. Lisäksi hän huolehtii lentoaseman toiminnan kustannustehokkuudesta ja kannattavuudesta. Sallinen vastaa myös sekä matkustaja-asiakkaiden että lentoyhtiöiden tyytyväisyydestä lentoaseman toimintaan ja eri palveluihin.

”Asiakaskokemukseen ja viihtyvyyteen on panostettu lukuisilla uudistuksilla, joissa olen itse saanut olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa. Asiakastyytyväisyys on paitsi Finavian ja Oulun lentoaseman kannalta, myös minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä asia. Lentoasemalla matkustajan polku rakentuu eri palvelupisteistä tai prosesseista, joita matkustaja matkallaan kohtaa. Lentoaseman päällikölle tärkeää onkin hahmottaa sekä kokonaiskuva että yksityiskohdat sen sisällä”, Sallinen kertoo.

Sallisella on kattava kokemus lentoasemapalveluiden kehittämisestä ja toteuttamisesta Finavialla. Ennen Oulun lentoaseman päällikkönä toimimista hän oli vastuussa Kuusamon lentoasemasta ja toimi palvelupäällikkönä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Asiakaspalvelutyötä pitkään tehnyt Sallinen tekee mielellään töitä ihmisten parissa.

Lentoaseman päälliköltä vaaditaan kokonaiskuvan hahmottamisen lisäksi myös ennakointikykyä, sillä poikkeustilanteet niin kotimaassa kuin maailmalla vaikuttavat laajalti lentoliikenteeseen.

”Aina pitää olla askel edellä, jotta voidaan tehdä mahdottomasta mahdollista. Poikkeustilanteen hoitaminen onnistuneesti maaliin on kuin piste i:n päälle”, Sallinen kiteyttää.

Osa 1: Lentoaseman päällikkö

Ihmisiä & Ilmailua