Hoppa över navigering

Flygvärdinnornas uniformer blev till en fotoutställning på Helsingfors-Vanda

Pressmeddelande
Article published
28.04.2015 kl 09:31
Archived
Människor & Luftfart Resa
Finländska flygvärdinnor har marknadsfört vårt lilla land ute i världen genom årtionden. De oförglömliga uniformerna kan nu ses i fotoutställningen Blue Wings of Time på Helsingfors-Vanda.

Finnairs uniformer har följt modet och representerat den nyaste designen på ett typiskt sätt. En del av kläderna har till och med fått smeknamn av kabinpersonalen, som tehuvan, nunnedräkten och iskristallen.

De första uniformerna är från 1947. Då fanns det bara sex flygvärdinnor. De fick medverka i designandet av uniformen som syddes av en skräddare. Senare ändrades kjolfållar och axelvaddar efter rådande mode.

1969 fick Finnairs flygvärdinnor, inspirerad av månflygningen, korta kjolar och rymdsilverfärgade tröjor. Samma år lanserades Finnairs första flygturer till Amerika.

Uniformerna av Finn Hostess som på 1970-talet arbetade på fjärrflyg var ett kapitel i sig. De mest kända finländska designers tävlade om vem som fick designa uniformen som byttes årligen och alltid var fotsid.

De första Finn Hostess fick klä på sig en blåvit, grafisk velourklänning från Suomen Trikoo. Bland andra favoriter finns bland annat en lång, beige skinnkjol från Friitala. Den klargula täckkjolen däremot fick snabbt ett träffande smeknamn, ”tehuvan”.

Accessoarerna har under åren omfattat minkhattar, paraplyer, långa stövlar och bland annat ett silversmycke av Björn Weckström. Byxor introducerades för första gången i slutet av 1990-talet.

Utställningen genomförs av vuxenstuderande i fotografi

Blue Wings of Time-fotoutställningen har genomförts av studerande i fotografi vid Visuaaliviestinnän Instituutti i Tammerfors. De fick tillgång till Finnairs gamla uniformer från olika decennier från såväl Finlands flygmuseum, tidigare flygvärdinnor som Finnair.

Kläderna togs på modeller och scendekorationerna utfördes efter tidsandan allt från frisyrer och flygplan till miljöer. Det blev åtta häftiga foton som studerandegruppen tog för flygvärdinneutställningen.

I samband med utställningen presenteras en videofilm som berättar hur bilderna togs. Besökarna får titta bakom kulisserna och se en glimt av var bilderna har skapats samt hur det har varit att ta och producera bilderna. Filmen kan även ses på Finavias webbplats.

För Finavia ingår utställningen i dess verksamhet som ett ansvarstagande företag. Utställningar och gallerier inom ramen för Helsingfors-Vanda Art Port-konceptet erbjuder finländska konstnärer möjligheter att nå ut med sina verk och kunskaper både bland den finländska och internationella publiken.

Foton med flygteman visas på flygplatsen från 2009

Utställningsidén som föddes i samarbete mellan Finavia, Ilmailutoimittajat och Merja Ailama-Mäkitalo har genom åren visat luftfart och flygning ur flera olika synvinklar genom finländska och internationellt kända fotografer.

För många flygvänner är utställningen som byts ut två gånger per år ett ställe som de regelbundet besöker på Helsingfors-Vanda.

Utställningen som sedan sex år visas på flygplatsen finns i ankomsthallen i terminal 2. Tillträdet till utställningen är fritt för alla som har ärenden på flygplatsen. Utställningen är öppen dygnet runt och är gratis.

Utställningen har genomförts i samarbete med Finavia, Finnair, Kameralehti, Ilmailutoimittajat, Color-Kolmio, Epson, Visuaaliviestinnän Instituutti Oy, Merja Ailama-Mäkitalo och Finlands flygmuseum.

För vänner av fotografering finns intressanta bilder även på utsiktsterrassen på Helsingfors-Vanda. Nio bilder visar hur flygplatsen har ändrats under 60 år.

Mer information: www.bluewingsoftime.com