Skip navigation

Rekord slås i ett frenetiskt tempo”: Nytt flygbolag främjar Kroatiens uppsving

Pressmeddelande
Article published
30.05.2017 kl 10:30
Croatia Airlines är den senaste nykomlingen bland flygbolagen på Finavias Helsingfors-Vanda flygplats. Bolagets Zagrebrutt öppnades den 21 maj. Rutten ökar trafikeringen till Kroatien som är en populär destination bland finländare. I fjol ökade antalet passagerare på Kroatienrutterna med hela 24 procent.

Sedan tidigare har Helsingfors-Vanda haft rutter till kroatiska Pula, Split och Dubrovnik. Från och med maj har Croatia Airlines inlett trafikering på rutten mellan Helsingfors-Vanda och Zagreb. Bolaget flyger till Zagreb tre gånger i veckan.

 Tillväxtsiffrorna på rutterna mellan Helsingfors-Vanda och Kroatien ser fina ut. Medan antalet passagerare från Helsingfors till Kroatien 2010 endast var dryga 33 000 steg fjolårets antal till otroliga 150 000 passagerare.

Bara jämfört med 2015 ökade passagerarantalet på Kroatienrutterna hela 24 procent.

– Passagerarrekord slås i ett frenetiskt tempo. Finländarna har upptäckt Kroatiens imponerande destinationer där det finns gott om såväl stränder som stadssevärdheter. Croatia Airlines nya förbindelse till Finland är en positiv nyhet för dem som reser till sydöstra Europa eftersom bolagets anslutningar från Zagreb till andra destinationer gör helt nya destinationer tillgängliga för allmänheten. Vi hälsar Croatia Airlines varmt välkommen till Finland, säger Helsingfors-Vandas flygplatschef Ville Haapasaari från Finavia.

Samtidigt öppnas nya flygförbindelser för Croatia Airlines passagerare från Helsingfors till bland annat Asien.

Helsingfors-Vanda är bland de viktigaste knutpunkterna i flygtrafiken mellan Europa och Asien och förbindelserna till bl.a. Kina är utmärkta. Från Helsingfors-Vanda till Asien går sammanlagt t.o.m. 94 flyg i veckan.

– Vi är glada över att få Helsingfors som den 39:e destinationen i vårt nätverk. Nu erbjuder vi våra passagerare ett snabbt alternativ mellan Finland och Kroatien och vi tror att det är många som inser ruttens betydelse. Jag hoppas att våra flyg hjälper passagerarna upptäcka vår huvudstad och hela Kroatiens skönhet med dess historia och kulturresemål. Den finländska marknaden har mycket potential och jag är övertygad av att våra nya flyg stärker både de affärsmässiga förbindelserna och även den mer traditionella vänskapen mellan länderna, säger Krešimir Kučko, verkställande direktör på Croatia Airlines.

Kroatiens uppsving är helt i egen klass

Rutten mellan Helsingfors och Zagreb trafikeras under sommarsäsongen fram till den 15 oktober. Förutom Zagreb ska även nya rutter till sydöstra Europa öppnas under 2017 med förbindelser från Helsingfors-Vanda till Pristina i Kosovo, Varna i Bulgarien och Bukarest i Rumänien.

– Överlag har sydöstra Europa som region fått en allt viktigare roll i Helsingfors-Vandas flygdestinationslistor. Det vittnar om ökad efterfrågan, men också om ett lyckat försäljningsarbete. Grekland lockar fortfarande massor med passagerare och Kroatiens uppsving är helt i sin egen klass. Det är inte bara fråga om finländare som åker på semester utan det finns ömsesidig efterfrågan. Också på Finland och de mångsidiga anslutningarna från Helsingfors-Vanda, säger Haapasaari.

Med utbyggnadsarbeten som pågår på Helsingfors-Vanda förbereder man sig för nya passagerarrekord. I år uppskattas antalet passagerare överstiga 18 miljoner. År 2020 kommer 20 miljoner passagerare om året att passera genom flygplatsen.

Sök flygförbindelser och tidtabeller

Resa