Hoppa över navigering

Enligt Finavia kan den nya inresemodellen leda till rusning på Helsingfors-Vanda flygplats ─ passagerare, så här förbereder du dig till ankomsten

Pressmeddelande
Article published
23.07.2021 kl 14:44
Lentokone asematasolla Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Resa
Från och med måndagen den 26 juli kommer hälsovårdsmyndigheter på Helsingfors-Vanda flygplats att börja kontrollera coronaintygen i praktiken hos alla passagerare som anländer till Finland, vilket kan leda till köer och långa väntetider.

─ För tillfället uppskattar vi att den nya inresemodellen som utarbetats av Vanda stad och hälsomyndigheter och som träder i kraft nästa måndag, kan leda till rusning på Helsingfors-Vanda flygplats för ankommande passagerare. Vi ber passagerare som anländer till Finland att ta hänsyn till detta, säger Jani Elasmaa, ansvarig chef för landningsbanor och stationsnivå på Finavia.

Enligt den nya inresemodellen kontrollerar Vanda stads hälsovårdsmyndigheter på Helsingfors-Vanda flygplats coronaintygen hos alla passagerare som kommer från riskländer. Syftet är att trygga hälsosäkerheten efter att EU:s inre gränskontroll upphör. Vanda stads hälsovårdsmyndigheter kontrollerar intygen på två särskilda ställen dit passagerare hänvisas direkt från flygen.

─ Finavia gör sitt bästa för att processen ska vara så smidig som möjligt för passagerare. Processen kan påskyndas genom att passageraren fyller i Finentry redan i avreselandet och genom att ta fram de nödvändiga intygen i god tid.

Riskländer anses vara länder med mer än 10 koronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna enligt THL:s nuvarande definition.

Vanda stads hälsovårdsmyndigheter strävar även till att ta reda på avreselandet hos passagerare som anländer från länder med låg risk för att kunna hänvisa de som kommit med anslutningsflyg till kontroll av nödvändiga intyg och till eventuella coronatester.

─ Vi är glada över att reserestriktionerna hävs och avskaffandet av de inre gränskontrollerna är ett steg i rätt riktning. Den nya inresemodellen är emellertid exceptionell i jämförelse med övriga länder i Europa och kan skada turismen och Finlandsbilden, säger Elasmaa.

Gränsbevakningsväsendet fortsätter bevakningen av Schengen-områdets yttre gränser, deltar i kontrollen av intyg hos non-Schengen passagerare och hänvisar passagerare till flygplatsens coronatest vid behov.

Ta fram intygen redan i flygplanet

Den ankommande passageraren ska enligt lagen om smittsamma sjukdomar visa dokumenten vid ankomsten till landet. Passageraren kan påskynda processen avsevärt genom att använda Finentry-tjänsten som kan underlätta ankomsten till Finland. Man kan registrera sig till tjänsten redan i avreselandet. Passageraren får instruktioner om nödvändiga coronatester via tjänsten och kan boka tid till testen.

Det är bra att ta fram de nödvändiga dokumenten i tid redan i flygplanet. Det underlättar processen på flygplatsen. Om passageraren inte använt Finentry fyller han eller hon i en personblankett innan det är möjligt att gå vidare.

Passagerare som saknar nödvändiga intyg över coronavirusvaccinering hänvisas till coronatester, trots intyg över insjuknande i corona eller negativt testresultat.

Om passageraren inte har några vaccinationer eller intyg om negativt coronatest måste han eller hon testa sig första gången vid ankomsten till landet och andra gången efter 72–120 timmar.

Om passageraren har fått det första coronavaccinet minst två veckor innan eller passageraren har ett negativt testintyg kan han eller hon testa sig endast andra gången.

Personer som fått en full vaccinationsserie behöver inte testas efter att det gått minst två veckor sedan den andra vaccinationen.

Finavia öppnade Terminal 1 (T1) måndagen den 12 juli för passagerare som reser från Finland på grund av extra utrymme som hälsosäkerhetsprocesserna kräver och för att antalet passagerare ökat en aning. Nästa måndag öppnas även T1:s säkerhetskontroll som till en början är öppen under rusningstider på förmiddagen. Utöver avgångs- och ankomsthallar öppnar Finavia ytterligare utrymmen i portområdet.

Finavia har från och med början av år 2020 effektivt betonat instruktioner om hygien, rengöring av ytor på flygplatsen och gjort förändringar i reseprocesser för att kunna förverkliga gällande krav.