Hoppa över navigering

5 fantastiska naturområden att uppleva i Lappland

Article published
12.10.2023 kl 15:46
Aurinko lumisten puiden yllä.
Destinationer
Följande ställen lönar det sig absolut att besöka när du åker på semester norrut.

Rovaniemi

Rovaniemi är Europas till ytan största stad. Detaljplanen för Rovaniemis centrum är planerad av Alvar Aalto, den s.k. Poronsarvikaava (renhornsplanen). I den ligger centrum inne i renens huvud och vägarna som går mot norr, väst och öst bildar hornen.

Ounasvaara Lapissa.

Det finns en ansenlig mängd byggnader som planerats av Alvar Aalto i staden, bl.a. Rovaniemi kultur- och förvaltningscentrum.

”Området Kaihuanvaara är Rovaniemis dolda pärla. Det ligger 60 kilometer österut från Rovaniemi vid Kemi älv. På vintern är dess krön täckt av snötyngda träd och på sommaren finns det mångsidiga vandringsleder som är väl värda att bekanta sig med.”

”Auttiköngäs är ett vackert utflyktsmål under alla årstider. Där finns ett av Finlands finaste vattenfall och möjlighet att njuta av lugnet i urskogen. På området finns även ett utsiktstorn och därifrån kan man se ut över områdets övriga skogklädda höjder och urskogar.”

Revontulet Lapissa.

Kittilä

Kittilä har mycket att erbjuda. På kort köravstånd finns fantastiska resmål och naturområden i området kring Levi och Pallas-Yllästunturi. Det lönar sig att titta ut på flygplatsen för från den är utsikten mot fjällen Aakenus och Ylläs helt fantastisk. Mot kvällen reflekteras ett vackert sken när solen går ner bakom fjällen.

Laskettelija umpihangessa Pyhällä.

Kittilä flygplats betjänar Kittilä, Kolari och Muonio samt Sodankylä och Enontekis. I området ligger Levi och Ylläs, Pallas, Olos samt Pyhä-Luosto.

”Kittiläregionen erbjuder upplevelser året runt. I Pallas-Yllästunturi nationalpark finns det gott om storslagna naturområden. Framför allt sjön Pallasjärvis röda sandstrand Punainenhiekka och världens renaste luft på fjället Sammaltunturi. Hela nationalparksområdet har ett lugnande landskap.”

Maastopyöräily Lapissa.

Ivalo

I klart väder ser du långt från fjällen i Ivalo: fjällen Pyhä-Nattanen, Otsamo, Kiilopää och Kaunispää. Även flera av de lite mer okända fjällen är bestigbara och väl värda att se.

I Ivalo ligger Finlands nordligaste flygplats.

Lumiset puut Ylläksellä.

”Enare träsk är imponerande och mäktigt. Sjön är lika vacker i midnattssolen på sommaren som i polarnatten på vintern. På sommaren kan du sitta i en båt och beundra sjön eller se på den uppifrån från en fjälltopp.”

”Fjällen Kiilopää och Tuulispää och sjön Tuulisjärvi bjuder på fantastiska landskap och vyer. Det är otroligt roligt att åka pulka nerför Kiilopää på vintern även som vuxen.”

Läs om Finavias flygplatser i Lappland

Rovaniemi flygplats
Kittilä flygplats
Ivalo flygplats
Kemi-Torneå
Kuusamo

Tiina Törmänen/Visit Finland
Vastavalo/Marko Junttila/Visit Finland
Konsta Punkka/Visit Finland
Flatlight Films/Visit Finland
Mika Viitanen/Visit Finland
Juha Laine/Visit Finland