Hoppa över navigering

Det internationella arkitektur- och designpriset Prix Versailles 2022 för den nya terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
22.12.2022 kl 08:40
Helsinki-Vantaan lähtöaulan sisustusarkkitehtuuri
Företag
För den nya terminalen som flygplatsbolaget Finavia låtit bygga på Helsingfors-Vanda flygplats utdelades ett pris i den internationella arkitektur- och designtävlingen Prix Versailles 2022.

– Vi är glada över priset och stolta för att finländsk arkitektur och design vinner anseende i världen. Helsingfors-Vanda flygplats är ett visitkort för Finlandsbilden och ett skyltfönster för kompetens och innovationer i vårt land, säger Henri Hansson, direktör på Finavia.

Hansson berättar att finländskhet och hållbarhet styrde planeringen och genomförandet av den nya terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats. Uppmärksamhet har ägnats åt inhemska material, energibesparande lösningar och mindre kolavtryck.

– På Helsingfors-Vanda ville vi bygga en plats som representerar det bästa av finländskhet. Flygplatsen är resenärernas första upplevelse av det nya landet och för transitresenärer ibland den enda.

Den internationellt prestigefyllda arkitekturtävlingen Prix Versailles ordnas varje år. Priset utdelades nu för första gången till Finland. I sina val betonade juryn i år innovativitet, kreativitet, inhemskhet och ekologi. Priserna offentliggjordes på UNESCOs huvudkontor i Paris den 19 december 2022.

Huvudpriset i arkitekturtävlingen Prix Versailles 2022 i kategorin flygplatser delades ut till den internationella flygplatsen i Los Angeles. Helsingfors-Vanda flygplats fick ett särskilt pris för planeringen av interiören. Ett särskilt pris för exteriören utdelades till flygplatsen i Thessaloniki.

Den nya terminalens synligaste del är det eleganta taket av trä som har väckt beundrad såväl i Finland som i andra länder. En förebild för den vågformiga designen är Tapio Wirkkalas skulptur Ultima Thule, tillverkad av flygplansfaner.

–Arkitekturen i flygplatsen interiör har inspirerats av den finländska naturen. Arkitekturen kan beundras såväl i det eleganta taket av trä vid entrén som i små detaljer runt om på flygplatsen. Ett exempel är stenarrangemanget Luoto.

Terminalutvidgningen genomfördes av en allians som sammanställts av Finavia. Utvidgningen av terminalen och flygplatsens nya ingång har planerats av Arkitektbyrån ALA Oy. Trafikarrangemangen och parkeringshuset P1/P2 har planerats av Arkitektbyrån HKP Oy. I alliansgruppen för utvidgningen av terminalen deltog även Ramboll FINLAND och som huvudentreprenör SRV. Blott i år har terminalen vunnit pris för bland annat den imponerande designen och högklassiga datamodelleringen av terminalen.

Ytterligare uppgifter om tävlingen Prix Versailles: Prix Versailles 2022