Hoppa över navigering

I Lappland kan du uppleva ett unikt mörker och vinterns magi – polarnatten är ett imponerande naturfenomen

Article published
13.11.2023 kl 08:23
Lumihanki pimeässä Lapissa
Destinationer
Den magnifika naturen och de skiftande årstiderna lockar turister till Lappland året om. På vintern är polarnatten en speciell upplevelse för många, eftersom solen håller sig under horisonten hela dagen. På Finavias flygplatser i Lappland hälsas vinterresenärer varmt välkomna även i mörkret.

Polarnatten är den tid under vintern då solen inte alls stiger över horisonten under hela dygnet.

Polarnatten inträffar endast på de breddgrader som är högre än polcirklarna, och i Finland är den längre ju längre norrut man befinner sig. I Utsjoki och Nuorgam börjar den till exempel redan i slutet av november och varar så länge som 52 dagar.

Många tror att det är väldigt mörkt och kallt i Lappland under polarnatten.

– Det är inte helt mörkt under polarnatten, utan mitt på dagen råder en sorts skymning. Snön som täcker marken gör det också ljusare. Det är en speciell upplevelse särskilt för utländska turister. Utöver polarnatten uppskattar turisterna Lapplands orörda natur, jultomten och det magnifika norrskenet. Det här har också avspeglats i flygbolagens villighet att inrätta regelbundna reguljärflyg till Lappland, säger Jonna Pietilä, Finavias regiondirektör för Lappland.

Visit Levi: Talvi Lapissa

Bild: Visit Levi

Ta fina vintriga landskapsbilder

Under polarnatten kan man ta del av fantastiska ljusfenomen. När solens ljus når de övre delarna av atmosfären produceras ljus jämförbart med solnedgången, och mitt på dagen får man otroligt intensiva blå ögonblick.

Även norrskenet syns bäst under polarnatten och skapar en magisk stämning när det speglas mot den vita snön.

Snöns förmåga att reflektera ljus bidrar också till att göra polarnatten till en mycket fascinerande tid. Det är inte så konstigt att många naturfotografer trivs i Lappland just då.

– Lappland är ett eftertraktat resmål i Finland. Våra flygplatser ligger nära fantastiska naturområden och turister kan uppleva allt det exotiska som Lapplands natur har att erbjuda.

Revontulet pimeässä Lapissa

Bild: Miikka Niemi / Flatlight Films

Vid vintersolståndet har halva polarnatten gått

Årets kortaste dag, vintersolståndet, infaller mellan den 21 och den 22 december på norra halvklotet, och på södra halvklotet på motsvarande sätt den 21 eller 22 juni. Vintersolståndet markerar också polarnattens mittpunkt, för efter det börjar dagarna på norra halvklotet sakta bli längre igen.

Om polarnatten är ett av den lappländska vinterns kändaste naturfenomen, kan sommarens ljusa nätter ses som dess motsats. Då går solen inte ner under horisonten alls, vilket innebär att det är ljust 24 timmar om dygnet och solen är synlig även vid midnatt.

– Båda är värda att uppleva, rekommenderar Pietilä.

Visste du det här om Lapplands flygplatser?

  • Rovaniemi flygplats är en av de största flygplatserna i Finland sett till passagerarantal. Den är också jultomtens officiella flygplats.
  • Kittilä flygplats är livlig särskilt på vintern, eftersom den har utmärkta förbindelser till många av Lapplands viktiga semestermål.
  • Ivalo flygplats är Finlands nordligaste flygplats, och dess Lapinhelmi-terminal är redan i sig själv en sevärdhet.

Bild av artikeln: Jaakko Posti / Visit Finland