Hoppa över navigering

Finavias lista över destinationer publicerad: nästan 150 direkta flygförbindelser runt världen i sommar

Article published
15.03.2023 kl 08:21
Ett flygplan på landningsbana
Destinationer
Enligt flygplatsbolaget Finavias färska lista över flyg kommer det att gå direktflyg från bolagets flygplatser till nästan 150 destinationer på sommaren 2023. Reguljärflyg inleds till sju nya destinationer. Dessutom öppnas flera förbindelser igen efter pandemin och antalet flygturer ökas avsevärt.

– Vi arbetar aktivt med flygbolag och aktörer inom turismen för att stärka flygförbindelserna. Sju helt nya destinationer kommer att öppnas för sommarsäsongen. Dessutom kommer flera flygförbindelser att öppnas igen efter coronapandemin. Flygbolagen kommer också att öka antalet flyg, säger Petri Vuori, Finavias direktör för ruttutveckling.

Det finns intressanta destinationer för resenärer denna sommar, både nya upplevelser och gamla favoriter. På sommaren kommer man snabbt och enkelt från Helsingfors-Vanda till pulserande urbana destinationer i Centraleuropa och solsemesterdestinationer i Sydeuropa.

Det senaste nya på Helsingfors-Vanda är flygbolaget Eurowings rutt som öppnar till Berlin. Finnair däremot öppnar en rutt till Bodø i Norge och återupptar förbindelserna till Sloveniens huvudstad Ljubljana och Billund i Danmark. I fortsättningen flyger Finnair till två flygplatser i Milano, Italien: både Malpensa och Linate. Under sommarsäsongen ökar Finnair också antalet flyg till flera europeiska huvudstäder och erbjuder mer än 50 direkta flygförbindelser till Europa.

Norwegian flyger till 17 destinationer i sommar, inklusive den populära sommarlovsdestinationen Nice på franska rivieran samt de återvändande rutterna till Mallorca och Barcelona i Spanien. Bolaget flyger också till Malaga och Alicante i Spanien. Andra sydeuropeiska destinationer inkluderar Kroatiens Split och Dubrovnik, Greklands Aten och Italiens Pisa och Venedig.

Med Ryanair kommer man från Helsingfors-Vanda flygplats till bland annat Paris, Wien, Bryssel och Warszawa.

– Nu förbättras Finnairs flygutbud till Asien och USA eftersom vi ökar antalet veckovisa flyg till populära långdistansdestinationer, säger Petri Vuori.

Under sommarsäsongen flyger Finnair dagligen från Helsingfors-Vanda till Tokyo Haneda flygplats, Hong Kong, Delhi, Bangkok och Singapore.

Bolaget flyger också flera gånger i veckan till Osaka i Japan, Narita flygplats i Tokyo, Shanghai i Kina, Seoul i Sydkorea och Mumbai i Indien. Förutom Finnair flyger också Japan Airlines till Tokyo Haneda flygplats och Juneyao Airlines till Shanghai och Zhengzhou i Kina.

Vad beträffar städer i USA flyger Finnair till New York dagligen och till Chicago, Dallas, Los Angeles och Seattle flera gånger i veckan.

Utbudet på regionala flygplatser växer – smidigt till världen från din hemmaflygplats

Tammerfors-Birkala flygplats ruttutbud växer, då Air Baltic börjar flyga till sex nya destinationer i Europa. Förutom de redan bekanta Amsterdam, Riga, München och Köpenhamn börjar det gå direktflyg till Nice och Milano på sommaren. Ryanair flyger varje vecka mellan Tammerfors-Birkala och London Stansted.

I början av april återupptar flygbolaget SAS sin flygtrafik mellan Vasa flygplats och Stockholm Arlanda. Förbindelsen med Stockholm kommer också att bli bättre på Åbo flygplats när SAS lägger till ett tredje dagligt flyg till Arlanda. Wizz Air flyger direkt från Åbo till Italiens huvudstad Rom, och Gdansk, Polen.

– Vi är glada att flygutbudet växer och att finländarnas förbindelser till världen förbättras. Det är också fint att Finlands attraktionskraft som resmål ökar. Ett bra exempel är researrangören Voigt, som flyger turister till Nyslotts flygplats på tre charterflyg från Rotterdam, direkt till den vackra sommaren i Insjöfinland, säger Petri Vuori.