Hoppa över navigering

Tiden är inne för norrsken – det unika ljusfenomenet är nu som mest aktivt i Finland

Article published
19.09.2023 kl 12:00
Revontulet Lapin Inarijärven yllä syksyllä
Destinationer
Din möjlighet att se norrsken är nu som bäst i norra Finland. Finavias flygplatser förenar resenärer smidigt med dessa hisnande naturfenomen.

I allmänhet förknippas norrsken med vintern, men den aktivaste årstiden för att se dem i norra Finland är faktiskt hösten och våren, tipsar Visit Finland på sin webbplats.

Att se norrsken med egna ögon är en unik upplevelse för många, och för att kunna se dem bör det vara klart väder – och så krävs det lite tur. Just nu har du goda möjligheter att se detta unika ljusfenomen i norra Finland, eftersom den bästa säsongen för att se norrsken börjar i slutet av augusti, när nätterna blir mörka, och slutar i början av april.

Ju längre norrut i Finland du reser, desto bättre blir dina möjligheter. Norrsken kan ses i Lappland under cirka 200 nätter om året, dvs. varannan klar natt.

För närvarande flygs det flera gånger om dagen från Helsingfors-Vanda flygplats till flygplatserna i Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Kuusamo samt Kemi-Torneå i Lappland.

Kommande vinter går det också många direkta reguljärflyg till Finavias flygplatser i Lappland från olika håll i Europa. Utöver de välbekanta förbindelserna öppnas hela 18 nya rutter till Lappland under vintersäsongen 2023–2024.

Visste du detta om norrsken:

  • Norrsken syns bäst när himlen är klar. Det finns mobilappar och webbplatser där du kan kontrollera hur sannolikt det är att du kan se norrsken.

  • Grön är den vanligaste färgen på norrsken, medan det är mycket sällsynt att se röda norrsken.

Bild: Pertti Turunen / Visit Finland.

Läs mer:

Upplev höstens färgprakt i Lappland – direktflyg till Rovaniemi, Ivalo och Kittilä flygplatser