Hoppa över navigering

Juli är en livlig månad på Helsingfors-Vanda

Article published
01.07.2024 kl 08:00
Matkustajat porttialueella istuskelemassa
Resa
Juli 2024 är en hektisk tid för resande på Helsingfors-Vanda flygplats. Det är flest avgående passagerare på morgonen kl. 6–8 och på eftermiddagen kl. 15–18. Utöver avgående passagerare ökar även antalet transitpassagerare i non-Schengen-gateområdet.

Under sommarlovssäsongen går det direktflyg från Helsingfors-Vanda till cirka 130 resmål. Läs våra tips för en smidig resa.

Kontrollera säkerhetskontrollens vätskebegränsningar

Helsingfors-Vanda säkerhetskontrollteknologi förnyades för ungefär ett år sedan. Nu får man ta två liter vätskor per passagerare genom säkerhetskontrollen, och vätskorna behöver inte tas ut ur väskan för genomlysningen.

På Helsingfors-Vanda kan man också lämna all teknologi i väskan under säkerhetskontrollen.

När man reser från Finavias regionala flygplatser är vätskebegränsningen en liter, förpackad i en återförslutningsbar och genomskinlig plastpåse. Vätskorna ska packas i förpackningar om 100 milliliter.

Ta med pass på långdistansflyg

Om du reser från Finland till ett land utanför Schengenområdet, såsom Storbritannien, USA eller länder i Asien, ska du passera gränskontrollen på flygplatsen. Kom ihåg att ta med ett giltigt pass på resan.

Se hur man gör i säkerhetskontrollen. Med ett finskt pass kan du använda gränskontrollautomaten.

Kontrollera packningsanvisningarna

Innan du anländer till flygplatsen, se till att ditt bagage är korrekt packat. Du kan kontrollera Finavias sökmotor för packningsanvisningar: vad du kan packa i handbagage och vad som ska packas i lastrummet.

Kom ihåg att till exempel gaser för stormkök och tändvätskor är förbjudna ombord. Ett föremål för eldslagning per passagerare är tillåtet, och det ska vara packat i handbagage eller i kläderna som man har på sig. Dessutom transporteras produkter som reservbatterier och nödbatterier i handbagaget.

Reservera tid för incheckning, säkerhetskontroll och gränskontroll

Vi rekommenderar att du anländer till Helsingfors-Vanda i god tid före flygets avgång. Reservera tillräckligt med tid för parkering, incheckning och säkerhetskontroll.

Eftersom juli är en populär tid för resor till länder utanför Schengenområdet, bör du också reservera tillräckligt med tid för gränskontrollen på flygplatsen.

När du kommer till flygplatsen i god tid hinner du njuta av stämningen före avgången och besöka de nya restaurangerna och butikerna på flygplatsen. Antalet restauranger på Helsingfors-Vanda har fördubblats.

Gör din resa smidigare genom att förhandsboka parkering framför terminalen och beställa den kostnadsfria MyFlight-tjänsten, som ger dig mer information om flygplatsen, avgångsgaten samt mat- och shoppingmöjligheter.

Läs även

Vätskebegränsningarna ändrades på Helsingfors-Vanda flygplats

Så här gör du i säkerhetskontrollen