Hoppa över navigering

Lapplands åtta årstider: Polardagen är en unik tid då midnattssolen skiner dygnet runt

Article published
13.06.2024 kl 09:00
Ihminen katsomassa keskiyön auringon valaisemaa maisemaa
Destinationer
Känner du redan till Lapplands alla åtta årstider? Polardagen, den fjärde av Lapplands årstider, är en oförglömlig upplevelse, då midnattssolen lyser upp landskapet dygnet runt i mer än två månader.

Från maj till juli skiner solen över Lappland och går inte alls ner på över två månader. Detta unika naturfenomen, polardagen eller midnattssolen, innebär att solen står över horisonten dygnet runt. Ju längre norrut man befinner sig, desto klarare lyser solen, till exempel i höjd med Utsjoki är skillnaden mellan midnatt och dag nästan obemärkt.

Sommarens ändlösa ljus och midnattssolen firas under sommarsolståndet på midsommar, den näst sista helgen i juni. I Finland är midsommar en traditionell fest som man inte bör missa om man råkar resa till Finland just då.

I början av polardagen smälter även den sista snön, den gröna naturen tar över och växterna växer så det knakar. Man kan uppleva midnattssolens unika stämning i Lappland på exempelvis en nattlig fjällvandring eller ett guidat kajakäventyr. Även om solen åter börjar sjunka mot slutet av sommaren är nätterna fortfarande ljusa fram till mitten av augusti.

Bild: Harri Tarvainen / Visit Finland.

Upplev polardagen och Lapplands upplevelser året runt från Finavias flygplatser i Lappland

Finnair erbjuder året runt flyg från Helsingfors-Vanda till Finavias flygplatser i Lappland i Rovaniemi, Kittilä, Ivalo och Kuusamo. Även Norwegian flyger reguljärt från Helsingfors-Vanda till Kittilä och Rovaniemi. På vintern har Lappland dessutom direkta förbindelser till flera olika destinationer i Europa.

Läs om Finavias flygplatser i Lappland.

Huvudbild: Visit Finland.