Hoppa över navigering

Läs sommartipsen för Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
29.05.2024 kl 09:00
Matkustajat lähtöaulassa
Resa
Början av juni är en hektisk tid för resande på Helsingfors-Vanda flygplats, när sommarlovet börjar i hela Finland. Det finns mest avgående passagerare på flygplatserna söndag till måndag 2–3.6 och 9–10.6. Finavia förväntar sig att dessa dagar kommer att vara årets mest hektiska hittills.

– Vi ser fram emot en livlig start på sommarlovssäsongen på Helsingfors-Vanda flygplats. Från och med början av juni reser över 40 000 passagerare från flygplatsen varje dag. Flygplatsen är som livligast på morgonen klockan 6–8 och på eftermiddagen klockan 15–17. Vi rekommenderar att passagerare reserverar tillräckligt med tid på flygplatsen för bland annat parkering, incheckning och säkerhetskontroll, säger Hanna Hämäläinen, Finavias chef för passagerartjänster på Helsingfors-Vanda.

För inkommande passagerare är de mest hektiska dagarna söndag till måndag 9–10.6 och 16–17.6.

Under sommarmånaderna går det direktflyg från Helsingfors-Vanda till cirka 130 resmål.

Kom ihåg de nya vätskebegränsningarna i säkerhetskontrollen

– Vi förnyade säkerhetskontrollteknologin på Helsingfors-Vanda flygplats för ungefär ett år sedan. Nu får man ta två liter vätskor per passagerare genom säkerhetskontrollen, och vätskorna behöver inte tas ut ur väskan för genomlysningen, säger Hämäläinen.

– På Helsingfors-Vanda kan man också lämna all teknologi i väskan under säkerhetskontrollen, fortsätter hon.

När man reser från Finavias andra flygplatser är vätskebegränsningen en liter, förpackad i en återförslutningsbar och genomskinlig plastpåse. Vätskorna ska packas i förpackningar om 100 milliliter.

Packa bagaget rätt redan hemma

Innan du anländer till flygplatsen, se till att ditt bagage är korrekt packat. Du kan kontrollera Finavias sökmotor för packningsanvisningar: vad du kan packa i handbagage och vad som ska packas i lastrummet.

Kom ihåg att till exempel gaser för stormkök och tändvätskor är förbjudna ombord.

– Ett föremål för eldslagning per passagerare är tillåtet, och det ska vara packat i handbagage eller i kläderna som man har på sig. Dessutom transporteras produkter som reservbatterier och nödbatterier i handbagaget, säger Hämäläinen.

Reservera tillräckligt med tid på flygplatsen

Vi rekommenderar att du anländer till Helsingfors-Vanda i god tid före flygets avgång. Reservera tillräckligt med tid för parkering, incheckning och säkerhetskontroll. Eftersom det är fler passagerare än vanligt på flygplatsen på grund av sommarlovet kan det uppstå köer vid olika servicediskar.

– På det förnyade Helsingfors-Vanda väntar ett flertal butiker, restauranger och tjänster på semesterfirarna. Helsingfors-Vanda har också utsetts till Europas bästa flygplats i sin storleksklass. – Nu har passagerarna en ännu bättre anledning att komma till flygplatsen i god tid och njuta av stämningen före avresan, säger Hämäläinen.

Gör din resa smidigare genom att förhandsboka parkering framför terminalen och beställa den kostnadsfria MyFlight-tjänsten, som ger dig mer information om flygplatsen, avgångsgaten samt mat- och shoppingmöjligheter.

Läs även

Vätskebegränsningarna ändrades på Helsingfors-Vanda flygplats

Så här gör du i säkerhetskontrollen