Hoppa över navigering

Mer än 140 internationella rutter från Finavias flygplatser för sommaren: nya förbindelser och återkommande favoriter

Pressmeddelande
Article published
26.03.2024 kl 11:00
Pariskunta lähdössä matkalle lentoasemalta
Destinationer
Finavias flygplatser förbinder Finland med världen med över 140 internationella ruttförbindelser på sommaren 2024. Under den kommande sommarsäsongen öppnas åtta nya och återkommande internationella rutter på flygplatserna. Flygbolagen lägger också till flera flyg per vecka till populära sommardestinationer.

— Denna sommar får passagerarna ett fint utbud av rutter runt världen. Under den kommande sommarsäsongen har Helsingfors-Vanda flygplats cirka 130 internationella ruttförbindelser, utöver vilket det går dagliga flyg från flygplatsen till inhemska destinationer. Vi utvecklar ruttförbindelserna aktivt i samarbete med flygbolagen och turismbranschens aktörer, säger Petri Vuori, Finavias chef för ruttutveckling.

Utbudet av långdistansrutter från Helsingfors-Vanda blir bättre när Finnair åter börjar flyga till Nagoya, Japan, i maj. Under sommarsäsongen har Finnair fem destinationer i USA och tio rutter till olika delar av Asien.

Till Asien flyger också Juneyao Airlines, som flyger till Shanghai och Zhengzhou i Kina, samt Japan Airlines, som flyger till Haneda flygplats i Tokyo. Qatar Airways erbjuder däremot flyg som opereras av Finnair till Doha, Qatar, i Mellanöstern.

Det europeiska ruttutbudet på Helsingfors-Vanda flygplats utvidgas också, då Finnair i början av april öppnar en ny rutt till Wroclaw i Polen. Dessutom återupptar Finnair sin rutt till Tartu i Estland och lägger till fler veckovisa flyg till Trondheim och Bodø i Norge samt Visby i Sverige. Sommarresandet till Lappland blir också enklare när Finnair lägger till fler flyg till Kuusamo, Ivalo och Kittilä. Finnair flyger flera gånger per dag till Rovaniemi, dit också Norwegian flyger.

Norwegian ja Ryanair kommer båda till Helsingfors-Vanda med två nya destinationer. I början av juni börjar Norwegian flyga till Bulgariens huvudstad Sofia och till Milano-Bergamo flygplats i Italien. Norwegian flyger från Helsingfors-Vanda till totalt 23 destinationer i Europa. Ryanair börjar flyga till Thessaloniki i Grekland och Dubrovnik i Kroatien i början av april. På sommaren flyger Ryanair till totalt 12 destinationer från Helsingfors-Vanda.

— Förutom från Helsingfors-Vanda kan man också smidigt resa till internationella destinationer från annat håll i Finland. Under sommaren går det direktflyg från våra nätverksflygplatser till 13 destinationer i Europa, fortsätter Vuori.

Från Uleåborgs flygplats har passagerare en ruttförbindelse till Mellaneuropa året runt. Lufthansa fortsätter sin rutt Uleåborg—München, som öppnades i december 2023, över sommaren till nästa vinter.

I början av maj får Tammerfors-Birkala flygplats en ny destination, när Air Baltic börjar flyga till Palma de Mallorca. Air Baltic flyger från Tammerfors till totalt sex destinationer på sommaren: Mallorca, Malaga, Rhodos, Köpenhamn, Riga och Tallinn.

Från Åbo flygplats kan man ta direkta reguljärflyg till fem olika destinationer på sommaren. Wizz Airs reguljärflyg till Rom fortsätter från förra sommaren, och dessutom flyger Wizz Air från Åbo till Gdansk i Polen, Air Baltic till Riga i Lettland, SAS till Stockholm och populAir till Mariehamn.

Från och med april har Vasa flygplats allt smidigare förbindelser till Sverige, när SAS fördubblar sitt antal veckovisa flyg till Stockholm.

Se den fullständiga listan över alla rutter från Finavias flygplatser under sommaren 2024 här.