Skip navigation

Airpro: Airpron työehtosopimus turvaa lentoliikenteen kilpailukykyä ja työllistää

Article published
13.4.2015 at 10:05
Archived
Lentokone laskeutuu kiitotielle.
Yritys
Ilmailualan Unioni IAU sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ovat esittäneet, että ne toteuttavat 14.‒15.4. Airpro-konserniin kohdistuvia työtaistelutoimia. Koska kyseisillä järjestöillä on Airprossa vain joitakin jäseniä, työtaisteluiden ei odoteta vaikuttavan Airpron lentoyhtiöille tuottamiin palveluihin.

Yhtiö pyrkii poikkeusjärjestelyjen avulla turvamaan palveluidensa toimivuuden työtaistelutoimista huolimatta.

IAU:n ja SLSY:n pyrkimyksenä on, että lentoyhtiöille ja lentoasemille palveluita tuottava Airpro Oy siirtyisi soveltamaan IAU:n ja SLSY:n työehtosopimuksia Airpron yrityskohtaisen työehtosopimuksen sijaan. Airpro Oy noudattaa yrityskohtaista työehtosopimusta, joka sillä on ollut voimassa vuodesta 1996.

- IAU tai SLSY eivät ole osapuolena Airpron työehtosopimuksessa, jota sen on työehtosopimuslain nojalla noudatettava. Tästä syystä pidämme perusteettomana IAU:n ja SLSY:n tavoitetta laajentaa niiden työehtosopimusten noudattamista Airpro Oy:öön, Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula sanoo.

IAU ja SLSY ovat epäonnistuneet aiemmissa työtaisteluissaan, koska Airprossa kyseisillä järjestöillä on vain vähän jäseniä ja lakkoilijoiden määrä on näin ollen jäänyt yksittäisiin henkilöihin. Vaikka Airpron työntekijät ovat järjestäytyneet muihin liittoihin, IAU ja SLSY pyrkivät laajoilla kansainvälisiä lentoyhtiöitä haittaavilla myötätuntolakoillaan jatkamaan yhtiön painostusta.

JHL:n ja Pardian kanssa solmitun Airpro Oy:n työehtosopimuksen etu on ennen kaikkea se, että sopimus mahdollistaa työtehtävien joustavan yhdistämisen yhdeksi työnkuvaksi, ja siten se luo edellytykset moniosaajamallilla toimimiseen. Ilman laajoja työnkuvia palveluiden tuottaminen lentoyhtiöille ja lentoasemille ei olisi mahdollista esimerkiksi vähäliikenteisillä kentillä maakunnissa.

- Laajasti käytössä olevan moniosaajamallin romuttaminen veisi Suomelta saman tien yhden lentoliikenteen valteista ja pohjan palveluiden tuottamiselta vähäliikenteisillä maakuntakentillä. Pitkällä tähtäimellä pelkästään viipaloituihin ja kapeisiin työnkuviin siirtymisellä olisi kielteinen vaikutus myös Helsinki-Vantaan kilpailukyvyn kehittymiseen kilpailussa muiden hubien kanssa, Hattula sanoo.

- Airpro Oy:n joustava työskentelymalli tukee osaltaan lentoliikenteen kilpailukykyä ja on mahdollistanut lentoliikenteen eri puolilla Suomea. Samalla olemme voineet tarjota sen ansiosta kokoaikaista työtä monelle palvelualan ammattilaiselle ympäri maan, hyvinkin muiden palvelualojen kanssa kilpailevalla ansiotasolla. Airprolla on työnantajana vetovoimaa , Hattula toteaa.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Janne Hattula, Airpro Oy

Maapalvelu- ja matkustamolakon vaikutukset lentoliikenteeseen 14. ja 15.4.2015

Finavia: Lentoliikenteen työtaistelut heikentävät Suomen asekaa kaukoliikenteen solmukohtana