Ohita navigaatio

Sibeliuksen juhlavuosi esillä Helsinki-Vantaalla

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
03.03.2015 klo 10:30
Arkistointipäiväys
Taidegalleria Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustus
Finavia on avannut lentoaseman taidegalleriassa Sibelius 150 -juhlavuoden innoittamana ainutlaatuisen valokuvanäyttelyn, ”Sibelius & kuvia Suomesta”.

Taidelentoasemana tunnettu Helsinki-Vantaa tarjoaa matkustajilleen loistavan mahdollisuuden lentojen lomassa tutustua Aho & Soldanin taidokkaisiin valokuviin. Näyttely esittelee harvinaisia kuvia Sibeliuksesta kotonaan Ainolassa sekä kulttuuri- ja dokumenttielokuvan Jean Sibelius kodissaan.

Lentoasemajohtaja Ville Haapasaari kertoo, että Finaviassa haluttiin huomioida suomalaisen säveltäjämestarin juhlavuosi näyttävästi.

– Helsinki-Vantaa on monille kansainvälisille matkustajille ensimmäinen ja jopa ainoa kosketus maahamme. Lentoasemaa voisi nimittää jopa Suomen käyntikortiksi. Tällaiset näyttelyt ovat hyvä tapa tuoda esille suomalaista kulttuuria ja taidetta kansainväliselle yleisölle, Haapasaari sanoi tänään näyttelyn avajaisissa.

Lentokenttäelämykset ovat myös keino erottautua muista kilpailevista lentoasemista mieleenpainuvalla tavalla. Taidenäyttelyt tarjoavat matkustajille mahdollisuuden rentoutumiseen sekä mielenkiintoista tekemistä lentoa odotellessa.

– Finavia on tehnyt pitkäjänteistä työtä matkustuskokemuksen parantamiseksi. Yksi tavoitteistamme on, että Helsinki-Vantaan matkustajilla olisi mahdollisuus stressittömään matkustukseen vastapainoksi suurten eurooppalaisten kenttien kiireelle ja hälinälle, Haapasaari sanoo.

Ainutlaatuisia valokuvia 1920–1960-lukujen Suomesta ja Helsingistä

Lentoaseman näyttely esittelee kolmen suomalaisen taiteilijan Heikki Ahon, Björn Soldanin sekä Claire Ahon tuotannon kirjoa ja heidän merkittävää elämäntyötään.

Sibelius-kuvat ovat osa suurempaa uniikkia näyttelykokonaisuutta, jossa on esillä viisi teemanäyttelyä ja yhteensä 230 valokuvaa.

Aholta ja Soldanilta nähdään Sibelius-näyttelyn lisäksi teemanäyttelyt ”Kaupunkilaiselämää Helsingissä 1930-luvulla” sekä vintage-taidekuvat Centre Pompidoun ”The Light of the North”-kokoelmasta.

Claire Ahon kuvat vievät katsojan vuoden 1968 Helsinkiin sekä ”Studio Works”-teemanäyttelyn muoti-, mainos- ja lehtikuvien kautta nostalgisiin 1950-luvun tunnelmiin.

Ahon ja Soldanin tuotanto on avannut uusia näkökulmia suomalaiseen arkeen, historiaan ja yhteiskunnan teollistumiseen. He ovat osaltaan vaikuttaneet siihen mielikuvaan, joka meillä on modernista Suomesta.

Heikki Ahon tytär Claire Aho aloitti 1940-luvun lopulla dokumenttielokuvien tekijänä. Hän kuvasi esimerkiksi Helsingin 1952 kesäolympialaisia. Claire Aho on myös suomalaisen värivalokuvauksen edelläkävijä.

”Sibelius & kuvia Suomesta” on esillä vuoden 2015 loppuun asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy ympäri vuorokauden kaikilla matkustajilla, joiden lento lähtee tai saapuu porttialueen 32–38 kautta. Lisää tietoa lentoaseman taidegalleriasta.

Kehitysohjelmalla kohti entistä parempaa asiakaskokemusta

Finavian käynnistämä laaja, 900 miljoonan euron kehitysohjelma etenee aikataulussaan. Vuoteen 2020 ulottuvan ohjelman tavoitteena on kiristyvässä lentokenttien välisessä kilpailussa vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa suosittuna vaihtokenttänä.

Lentoaseman valttikortteja ovat loistava maantieteellinen sijainti ja suorin lentoreitti Euroopan ja Aasian välillä.

Noin kolmasosa vaihtomatkustajista valitsee reittinsä pelkästään lentoaseman perusteella. Silloin vaa’assa painavat muun muassa lentokentän palvelut ja matkustuksen sujuvuus. Matkustajakokemuksen kehittäminen on Helsinki-Vantaan kehitysohjelman yksi tärkeimpiä osa-alueita, mihin myös Finavian ArtPort-taidekonseptilla pyritään.