Hoppa över navigering

Sibeliusåret uppmärksammas på Helsingfors-Vanda flygplats

Pressmeddelande
Article published
03.03.2015 kl 10:30
Archived
Art gallery at Helsinki airport.
Resa
Med anledning av Sibelius 150-årsjubileum har Finavia öppnat den unika fotoutställningen ”Sibelius & bilder från Finland” i flygplatsens konstgalleri.

Helsingfors-Vanda har namn om sig som en konstflygplats. Det innebär att resenärerna medan de väntar på flyget bland annat kan ta till sig Aho & Soldans konstfärdiga fotografier. På utställningen visas sällsynta bilder av Sibelius hemma i Ainola samt en kulturdokumentär om Jean Sibelius i sitt hem.

Flygplatschef Ville Haapasaari säger att man på Finavia ville göra ett stort slag för att fira den finländske kompositörens jubileum.

– För många internationella passagerare är Helsingfors-Vanda flygplats den första och ibland den enda kontakten med vårt land. Flygplatsen är med andra ord ett slags visitkort för Finland. Utställningar som denna är ett fint sätt att presentera den finländska kulturen och konsten för en internationell publik, sade Haapasaari i samband med utställningens öppnande i dag.

Upplevelserna på flygplatsen är också ett sätt för Helsingfors-Vanda att profilera sig bland konkurrenterna. Konstutställningar ger resenärerna en möjlighet att koppla av och hitta ett meningsfullt tidsfördriv medan de väntar på flyget.

– Finavia har redan länge arbetat för bättre reseupplevelser. Ett av våra mål är att de som reser via Helsingfors-Vanda ska ha möjlighet till en stressfri upplevelse som motvikt till den stress och det oväsen man kan uppleva på de stora flygplatserna ute i Europa, säger Haapasaari.

Unika fotografier från Finland och Helsingfors från 1920–1960-talen

Utställningen på flygplatsen presenterar det varierande och gedigna konstnärskapet av de tre finländska konstnärerna Heikki Aho, Björn Soldan och Claire Aho.

Sibelius-fotografierna ingår i en större, unik utställningshelhet som består av fem temautställningar och sammanlagt 230 fotografier.

Av Aho & Soldan visas utöver Sibeliusutställningen även temautställningarna ”Stadsliv – En inblick i 1930-talets Helsingfors” och vintage-konstfoton ur samlingen ”Lumières du Nord” (Nordens ljus) från Centre Pompidou.

Med foton av Claire Aho förflyttas betraktaren till Helsingfors anno 1968 och genom mode-, PR- och pressfoton i temautställningen ”Studio Works” till det nostalgiska 1950-talet.

Aho & Soldan har öppnat upp nya perspektiv på den finländska vardagen, Finlands historia och industrialiseringen. De har i hög grad bidragit till den bild som vi har av det moderna Finland.

Heikki Ahos dotter Claire Aho inledde sin karriär som dokumentärfilmare i slutet av 1940-talet. Hon dokumenterade bland annat sommar-OS i Helsingfors 1952. Claire Aho hör också till det finländska färgfotografiets pionjärer.

Utställningen ”Sibelius & bilder från Finland” pågår till slutet av 2015. Inträdet är fritt dygnet runt för alla passagerare vars flyg avgår eller ankommer via gaterna 32–38.

Utvecklingsprogram ger ännu bättre kundupplevelser

Finavias omfattande utvecklingsprogram på 900 miljoner euro framskrider enligt schema. Programmet som pågår till och med 2020 ska stärka Helsingfors-Vandas ställning i den allt hårdare internationella konkurrensen som en populär transferflygplats.

Helsingfors-Vandas trumfkort är ett ypperligt geografiskt läge och den rakaste flygvägen mellan Europa och Asien.

Omkring en tredjedel av transferpassagerarna väljer sin rutt bara utifrån transferflygplatsen. Då är det bland annat flygplatsens tjänster och smidigt resande som väger i vågskålen. Förbättringen av passagerarupplevelserna hör till de viktigaste delområdena i utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda och till det syftar även konstkonceptet ArtPort.

Med information om flygplatsens konstgalleri och utvecklingsprogram fås på engelska.