Ohita navigaatio

Kumihanskat, posahtavat tahdistimet ja loputtomat jonot. Selvitimme turvatarkastuksen sitkeimmät myytit.

Artikkeli julkaistu
16.03.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustaja turvatarkastuksessa.
Matkustus
Turvatarkastus jännittää suurta osaa matkustajista, vaikkei syytä pelkoon olisi, ohjeistaa Finavian turvapalveluiden palveluesimies Joni Pekkanen.

Turvatarkastus on monelle lentomatkustamisen stressaavin etappi. Kämmenet hikoavat jo jonossa, ja mieli alkaa vaistomaisesti kelata läpi, mitä hälyttävää käsimatkatavaroihin tuli pakattua.
Finavian turvapalveluiden palveluesimiehen Joni Pekkasen mukaan tarkastustoimiin liittyy useita sitkeitä harhaluuloja. Siksi purimme Pekkasen avustuksella pahimmat turvatarkastukseen liittyvät myytit.

1. Tarkastus kestää tuntikausia

Lähtöaula on tutkitusti kentän hermostuttavin osio, ja siksi turvatarkastusjono voi tuntua matelevan loputtoman pitkään. Tosi asiassa keskimääräinen odotusaika tarkastukseen Helsinki-Vantaalla on kuitenkin vaivaiset kuusi minuuttia.

Ruuhka-aikoinakin jonotus venyy pisimmillään vain pariin kymmeneen minuuttiin.

”Matkustajille jää usein mielikuva, että he myöhästyvät lennolta tarkastuksen takia, koska tämä on viimeinen pakollinen etappi ennen porttialuetta”, Pekkanen toteaa.

”Tosi asiassa tarkastustoimenpide on hyvin nopea ja kestää hyvällä yhteistyöllä asiakkaan kanssa maksimissaan muutaman minuutin.”

2. Kielletyt tavarat estävät matkalle lähdön

Pekkasen mukaan matkustajat pelkäävät turhaan joutuvansa ongelmiin käsimatkatavaroidensa kanssa. Jos on vilpittömin mielin liikenteessä, tarkastusta ei tarvitse stressata.

”Ihmisiä jännittää, ovatko he tehneet kaiken sääntöjen mukaan, ja mitä tapahtuu, jos tahattomasti pakattu kielletty esine tai aine löytyy ”, Pekkanen toteaa.

Tarkastajat ovat kuitenkin asiakaspalvelijoita, eivätkä syyttele asiakasta, vaikka jotain kiellettyä löytyisikin.

”Aina saa kysyä neuvoa, jos vääränlainen esine tai aine on jäänyt mukaan. Silloin pohditaan, voisiko tuotteen viedä ruumaan, autoon, säilytyspalveluun, antaa saattajalle tai vaikka postittaa perille. Vaihtoehtoja siis on, jos asiakkaalla on riittävästi aikaa ennen koneeseen nousua.”

Jos vaihtoehdot eivät ole mahdollisia, tuote jää turvatarkastukseen ja päätyy hävitettäväksi.

Matkantekoa takavarikoidut tavarat eivät kuitenkaan estä. Reissun kannalta välttämättömät lääkkeet voi kuljettaa käsimatkatavaroissa riippumatta siitä, mistä lääkkeestä on kysymys.

3. Metallinpaljastin aiheuttaa vaaraa terveydelle

Tarkastuksessa käytettävän metallinpaljastimen magneettikenttä on sen verran heikko, että se ei aiheuta terveysriskejä edes päivittäin matkustavalle. Pelot siitä, että sydämentahdistin lopettaisi toimintansa, ovat Pekkasen mukaan liioiteltuja.

”En tiedä sellaista koskaan tapahtuneen Suomessa, mutta jos lääkäri on neuvonut tahdistimen käyttäjää välttämään metallinpaljastinta, hänet ohjataan paljastimen ohi ja suoritetaan käsitarkastus.”

Myös muut matkustajat voivat pyytää erillistä käsitarkastusta, jos pelkäävät jostain syystä metallinpaljastimen vaarantavan terveytensä.

4. ”Kumihanskat ja kumarrus” ovat osa turvatarkastusrutiinia

Vaikka Hollywood-leffat ovat saattaneet levittää vääränlaista mielikuvaa, tosielämässä turvatarkastaja ei vie matkustajia sivuhuoneeseen, napsauta kumihanskoja käteensä ja luotaa epäilyttäviä esineitä tai aineita ruumiinaukoista.

Sivuhuoneeseen mennään vain asiakkaan pyynnöstä, jos hän haluaa, että tarkastus tehdään näkösuojassa muilta asiakkailta. Hanskoja tarkastajat pitävät pääsääntöisesti yleisistä hygieniasyistä.

Salakuljettajien ja huumemuulien syynääminen kuuluu viranomaisten toimenkuvaan, ei turvatarkastajien.

”Teemme toki tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja ilmoitamme heille, jos epäilemme tai havaitsemme laitonta toimintaa”, Pekkanen toteaa. ”Turvatarkastajan tehtävä on kuitenkin ennen kaikkea reagoida esineisiin ja aineisiin, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita lentoasemalla tai ilma-aluksessa.”

Lue lisää turvatarkastuksesta.