Hyppää pääsisältöön

Etsikö täydellistä liikelahjaa? Näin löydät sellaisen Helsinki-Vantaalta

Julkaistu
14.12.2017 klo 09:00
Marimekon tuotteita Marimekon kaupassa Helsinki-Vantaalla.
Lahjojen antamiseen liittyvät tavat vaihtelevat kulttuurista toiseen. Annatpa sitten syötävää tai käyttöesineen, pidä liikelahjoja valitessa mielessä nämä vinkit.

Bisnestapaamiseen valmistautumiseen voi kuulua paitsi käsiteltävien asioiden läpikäyminen myös sopivan pikku lahjan valitseminen ulkomaalaiselle vieraalle. Koska lahjojen antamiseen liittyvä etiketti vaihtelee kulttuurista toiseen, on hyvä ottaa huomioon eri tapakulttuurien piirteet.

Liikelahja on kohtelias ele, jota joissain kulttuureissa pidetään itsestäänselvyytenä. Lahja on syytä antaa oikeaan aikaan ja varmistaa, että hintaluokka on asianmukainen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että joissain monikansallisissa yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa on hyvin tarkat säännöt, jotka rajaavat työntekijöiden oikeutta ottaa vastaan lahjoja. Kiusallisten tilanteiden välttämiseksi on hyvä ajatus ottaa selvää liikekumppanin lahjakäytännöistä etukäteen.

Helsinki-Vantaan lentoaseman myymälöissä on tarjolla erinomaisia vaihtoehtoja liikelahjaksi.

Tyylikäs, käyttökelpoinen ja sukupuolineutraali esine on aina varma valinta. Vaikka lahjaa valitessa ei enää nykypäivänä olekaan aivan välttämätöntä ottaa huomioon perinteisiä kiinalaisia uskomuksia, on kiinalaisia ja taiwanilaisia vieraita tavatessa silti parempi muistaa hienotunteisuus.

Esimerkiksi luku kahdeksan tuottaa onnea, joten esineitä kannattaa lahjoittaa kahdeksan kappaletta. Neljä taas on epäonnen luku, sillä neljää tarkoittava sana kuulostaa samalta kuin kuolemaa tarkoittava sana. Älä lahjoita kelloja, sillä ne vihjaavat, että kumppanuudellanne on aikaraja. Terävät esineet kuten sakset tai kirjeveitsi taas symboloivat suhteen katkaisemista. Kiinalaisessa kulttuurissa punaista, pinkkiä ja keltaista pidetään onnea ja menestystä enteilevinä väreinä.

  • Mont Blanc -muistikirja, WDFG Collection -myymälä lähtöportti 27:lla (55 €, vain ulkomaanlentojen matkustajille)
  • Skross power case -pakkaus (19,95 €) ja Skross-adapteri ja USB-laturi (12,95 €–20,95 €), Capi The Travellers Electronics Company -elektroniikkamyymälä vastapäätä lähtöportti 28:aa.

Ruokalahjoja arvostetaan – etenkin antajan kotiseudun erikoisherkkuja. Pidä kuitenkin mielessä eri uskontokuntiin kuuluvien ruokarajoitteet. Esimerkiksi juutalaiset ja muslimit eivät käytä sianlihaa, ja islam kieltää alkoholin käytön. Intialaiselle liiketuttavalle ei kannata tarjota naudanlihaa tai lehmännahasta valmistettuja tuotteita.

  • LIQ-lakritsi lahjapakkauksessa (6,95 €–29,95 €), saatavilla eri pakkauskokoja, Finefood-myymälät lähtöporteilla 20, 29 ja 32
  • Goodio-raakasuklaa (4,95 €), saatavilla eri makuja. Helsinki Duty Free -myymälät lähtöporteilla 13, 22, 32 ja 50 A–M (vain ulkomaanlentojen matkustajille)
  • Kolmen paketin setti suomalaista Slurp-artesaanikahvia, sisältää Hile-pussinsulkijan. Myydään myös erikseen (kahvi 12,90 €, kassi 9,90 €, Hile-pussinsulkija 10 €), Arctic World of Santa Claus -myymälä, lähtöportti 28, kolmas kerros
  • Hommanäsin käsinpoimituista marjoista käsityönä valmistetut hillot ja marmeladit matkapakkauksessa (11,50 € / purkki), Arctic World of Santa Claus -myymälä, lähtöportti 28, kolmas kerros

Kotimaisten suunnittelijoiden tai käsityöläisten tuotteet ovat aina varteenotettava lahjavaihtoehto. Suomalaisten tuotteiden antaminen on hyvä tapa jakaa tietoutta maamme design-kulttuurista ulkomaalaisten liikekumppaneiden kanssa.

  • Alvar Aalto -kokoelman kulhot ja maljat, kolme eri kokoa (49–129 €), Iittala, lähtöportti 28
  • Vanerinen tarjotin (24 €), muki (19,50 €) ja lautasliinat (2,90 €), Marimekko, lähtöportit 26 ja 34
  • Arctic World of Santa Claus -elämysmyymälässä on tarjolla laaja valikoima suomalaista muotoilua ja käsitöitä. Osaa merkeistä, kuten Lumi, Costo, Aarikka ja Kauniste myydään vain Suomessa. Lähtöportti 28, kolmas kerros.

Lue lisää: Kotoisten makujen ja tuotteiden Helsinki-Vantaa

Matkustus