Ohita navigaatio

Miten videopelit ja Helsinki-Vantaan laajentaminen liittyvät toisiinsa? Näin peliteknologiaa hyödynnetään lentoaseman kehittämisessä

Artikkeli julkaistu
09.10.2018 klo 09:00
Gamification
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan laajennusprojektissa on hyödynnetty pelillistämistä eli pelisuunnittelusta tuttujen elementtien soveltamista rakentamiseen.

Pelillistäminen on mahdollistanut palautteen ja kommenttien keräämisen lentoaseman eri sidosryhmiltä, kuten kentällä toimivilta yrittäjiltä ja lento- ja huolintayhtiöiltä, etukäteen. Peliteknologiaa hyödyntävän mallintamisen avulla varmistetaan, että kaikki ymmärtävät suunnittelun tavoitteet samalla tavalla.

– Peliteknologia auttaa visualisoimaan teknistä muotoilua. Teknologian avulla jopa he, joilla ei ole mitään tietoa rakentamisesta, ymmärtävät muotoilussa tehdyt ratkaisut. Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennuksen suunnitelmat ovat jo olemassa 3D-muodossa. Ne voidaan siten suhteellisen helposti kääntää Unity-pelimoottorille, joka toistaa grafiikkaa todella hyvin verrattuna muihin suunnitteluohjelmistoihin, kertoo projektipäällikkö Verneri Lehtovirta rakennusalan konsultointiyritys Swecolta, joka on Finavian kumppani Helsinki-Vantaan kehittämisessä.

Lehtovirta lisää, että virtuaalimallintaminen helpottaa päätöksentekoa, edesauttaa yhteisymmärryksen syntymistä sekä mahdollistaa palautteen keräämisen. Se auttaa varmistamaan, että lentoaseman laajennus on valmis operatiiviseen toimintaan sekä suunnittelemaan, miten toimintoja siirretään uuteen laajennusosaan. Lisäksi sen avulla voidaan ottaa jo suunnittelun alkuvaiheessa huomioon vaihtomatkustajavirtojen hallinta ja tilojen kunnossapito.

Entistä sujuvampia matkustajapolkuja

Helsinki-Vantaan lentoasema valmistautuu palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa historian mittavimman laajennusprojektin myötä. Asiakaskokemuksen kehittäminen on hankkeen suunnittelun keskiössä.

Peliteknologian hyödyntäminen aloitettiin jo vuonna 2015, jolloin laajennusten 3D-mallit saatiin käyttöön.

– Mallit luotiin jo kolme vuotta ennen terminaalin laajennuksen avaamista. Loimme virtuaalisafariksi nimeämämme prosessin, jossa kävelimme matkustajien käyttämiä reittejä yhdessä eri sidosryhmien edustajien kanssa, kertoo Lehtovirta.

Lehtovirran mukaan tämän prosessin suurin hyöty on siinä, että kaikkien matkustajien – saapuvien, lähtevien ja vaihtomatkustajien – kokemuksesta saadaan suunniteltua mahdollisimman sujuva. Myös turvallisuuden hallinta on varmistettu virtuaalimallinnuksen avulla. Mallissa on huomioitu esimerkiksi valvontakameroiden sijainti.

– Voimme tarkastella lentokentän kriittisiä toimintoja ja merkittäviä matkustajareittejä eri perspektiiveistä ja keskittyä juuri oikeisiin kehityskohteisiin, toteaa Lehtovirta.

Kuva: PES-arkkitehdit Oy, luonnos länsisiivestä

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta

Lue Helsinki-Vantaan kiitoteistä