Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan uusi pysäköintitalo valmistuu terminaalin T2 viereen syksyllä 2020

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
02.07.2019 klo 09:02
Havainnekuva Helsinki-Vantaan terminaalilaajennuksen edustalta. Nainen juoksee ja viittoo bussille.
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan lentoaseman noin 2000-paikkainen uusi pysäköintitalo valmistuu syksyllä 2020. Lentoaseman mittavat muutostyöt ovat hyvässä vauhdissa.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma etenee – vanhaa on purettu ja uutta rakennetaan keskeisillä paikoilla lentoaseman edustalla. Uusi P1/P2 pysäköintitalo rakentuu terminaalin T2 välittömään läheisyyteen ja valmistuu syksyllä 2020. Uuteen pysäköintitaloon tulee noin 2000 pysäköintiruutua. Rakennuksen suunnittelussa on huomioitu liikenteen monimuotoisuus, muun muassa sähköautoille varataan entistä enemmän pysäköintiruutuja.

Uuteen pysäköintitaloon rakentuu P1, P2 sekä Pikapysäköinti, joille kaikille tulee selkeät sisään- ja uloskäyntinsä. Pikapysäköinnin myötä saattoliikenne lentoasemalle tulee palautumaan terminaalien välittömään läheisyyteen. Pysäköintitaloon tulee yhteensä 9 kerrosta, joista P1 rakentuu maan alle ja on pakkasilta suojassa. Kerroksiin 1-2 rakentuu pikapysäköinti ja kerroksiin 3-8 rakentuu P2. Uudesta pysäköintitalosta tulee suora sisäyhteys T2 terminaaliin.

- Uudet modernit pikapysäköintitilat rakentuvat terminaalien lähelle, jolloin lennolle lähtö ja saattaminen on sujuvaa. Rakennusvaiheen aikana etäisyydet ovat pidempiä, uuden pysäköintitalon valmistuttua voimme palvella saapuvia asiakkaitamme paremmin kuin koskaan aiemmin, Helsinki-Vantaan maaliikennepalveluista vastaava johtaja Jukka Isomäki kertoo.

Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan samanaikaisesti

Samaan aikaan meneillään olevien viimeisten vanhojen rakenteiden purku on suunniteltu siten, että uuden pysäköintitalon rakentamiselle saadaan tilaa mahdollisimman nopeasti. Uuden pysäköintitalon suunnittelussa on huomioitu aurinkopaneelien käyttö ja purkutyöstä syntynyt betonijäte on voitu kierrättää esimerkiksi maatäyttöihin.

Kevään 2019 aikana bussit ovat siirtyneet terminaali 2:n edestä Toimintakeskuksen ja Scandic Airport hotellin eteen ja taksit terminaalin T2 pääsisäänkäynnin edestä pohjakerrokseen katettuihin tiloihin.

Uuden pysäköintitalon valmistuttua ensi vuonna Finavialla on jälleen Helsinki-Vantaalla noin 13 000 parkkipaikkaa. Jo nykyisellään pysäköinnin voi halutessaan varata haluamaltaan alueelta ja maksaa etukäteen tai mobiilisti matkalta saapuessaan. Auton voi myös pesettää matkan aikana.

- Pysäköintitilaa on riittävästi koko rakennustyön ajan. Ennen rakennustyön aloittamista lentoasemalla laajennettiin P5 pysäköintitaloa ja P4 ulkoalueita, Jukka Isomäki jatkaa.

Lentoaseman laajennustöiden aikana rakennustöistä johtuen matkustajien on hyvä varata hieman aiempaa enemmän aikaa lentoasemalle saapumiseen ja liikkumiseen terminaalien välillä. Finavia pahoittelee purku- ja rakennustöistä aiheutuvaa haittaa ja tekee parhaansa, että vaikutukset olisivat mahdollisimman pieniä.

Lue lisää meneillään olevasta kehitysohjelmasta.