Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Finavian ilmasto-ohjelma ja Helsinki-Vantaan sijainti tukevat vastuullista lentämistä

Artikkeli julkaistu
31.05.2021 klo 10:56
Finavia Henri Hansson
Vastuullisuus
Ilmasto-ohjelmamme tavoitteet ja saavutetut tulokset toimivat esimerkkinä ympäristövastuullisuudesta ilmailualalla. Lisäksi Helsinki-Vantaan maantieteellinen sijainti tukee lentoalan kustannustehokkuutta vastuullisuudesta tinkimättä. Sijainti mahdollistaa lyhyet lentoreitit Euroopan ja Aasian välillä, kirjoittaa lentoasemayhtiö Finavian tekniikasta vastaava johtaja Henri Hansson.

Olemme jo vuosien ajan panostaneet ilmastotyöhön, jonka tuloksena kaikki 21 Finavian lentoasemaa ovat hiilineutraaleja. Toimimme esimerkkinä ympäristövastuullisuudessa myös lentoasemillamme toimiville useille sadoille yrityksille.

Tavoitteemme on tuottaa arvoa sidosryhmillemme ja yhteiskunnalle muun muassa Suomen saavutettavuuden ja hyvien yhteyksien, poikkeuksellisen asiakaskokemuksen ja vastuullisen kasvun muodossa. Lisäksi teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että toimintamme tehokkuus paranee niin, että ympäristövaikutukset vähenevät. Meille on myös tärkeää, että toiminnan jatkuvuus voidaan turvata ympäristötavoitteista tinkimättä.

Vastuullinen toiminta on meille kilpailuvaltti kansainvälisessä lentoasemien välisessä kilpailussa. Sen takia kannustamme myös muita lentoasemilla toimivia yrityksiä ympäristöystävällisyyteen. On koko toimialan etu, että lentoasemien yritykset ja ihmiset ovat sitoutuneita ja motivoituneita tekemään parhaansa kestävän kehityksen eteen.

Teemme esimerkiksi lentoyhtiöiden ja lennonvarmistusyhtiön kanssa aktiivista yhteistyötä lentotoiminnan kehittämiseksi. Olemme yhdessä pystyneet lyhentämään lentokoneiden rullausmatkoja ja kehittämään ilmatilan käyttöä siten, että polttoaineenkulutus ja päästöt ovat vähentyneet. Helsinki-Vantaalla niin sanottuja vihreitä laskeutumisia oli viime vuonna päiväaikaan 75 % ja yöaikaan 82 % kaikista laskeutumisista. Määrä on Helsinki-Vantaan ympäristöluvan tavoitetta enemmän.

Helsinki-Vantaan maantieteellinen sijainti mahdollistaa lyhyet lentoreitit

Helsinki-Vantaan lentoaseman maantieteellinen sijainti tukee vahvasti ympäristövastuullisuutta. Kun lentoyhtiöt suunnittelevat lentoreittejään Euroopan ja Aasian välillä, lyhyin reitti kulkee Helsinki-Vantaan kautta. Välimatka Helsinki-Vantaalta Pekingiin on noin 6 300 kilometriä. Se on yli 1 000 kilometriä vähemmän kuin esimerkiksi Berliinistä Pekingiin. Helsinki-Vantaan lentoaseman maantieteellinen sijainti mahdollistaa lentoyhtiöille muita Euroopan lentoasemien lyhyemmän reitin Aasiaan. Tämä tarkoittaa lentoyhtiöille pienempää polttoaineen kulutusta ja lyhyempiä lentoaikoja.

Ainutlaatuinen maantieteellinen sijainti tukee tavoitettamme varmistaa suomalaisille hyvät yhteydet maailmalle. Saavutettavuus ja kattavat yhteydet ovat elintärkeää Suomen elinkeinoelämälle ja yrityksille. Niiden avulla Suomen kilpailuasemaa voidaan ylläpitää globaaleilla markkinoilla. Elinvoimaisuus puolestaan lisää työllisyyttä ja taloudellista menestystä Suomessa.

Finavian ilmasto-ohjelma käynnistyi yli kymmenen vuotta sitten

Olemme määrätietoisesti vähentäneet oman toimintamme hiilidioksidipäästöjä. Vuosina 2013‒2015 toimintaamme käytetty sähkö tuotti vuodessa noin 15 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Vuodesta 2018 asti sähkön tuotanto on perustunut tuulivoimaan, joten sen vaikutukset ympäristöön on pystytty painamaan nollaan.

Lentoasemien päästöt koostuvat lämmityksen ja ajoneuvojen päästöistä, joiden vähentäminen on tavoitteemme. Lämmityksen aiheuttamat päästömäärän pystyimme vuonna 2020 puolittamaan edellisvuodesta. Näin selvään kehitykseen vaikutti koronakriisi, jonka takia suljimme Helsinki-Vantaan lentoasemalla isoja terminaaliosia. Myös ajoneuvojen aiheuttamat päästömäärät vähenevät reipasta tahtia. Päästöt, joita emme ole vielä saaneet kokonaan poistettua, kompensoimme tukemalla ympäristötyötä.

Finavia on vahvasti mukana kansainvälisessä ja kotimaisessa ilmastotyössä

Nykyisen hiilineutraalin toiminnan kehittämisen lisäksi haluamme olla mukana tukemassa päästöjen vähentämistä globaalisti, koska ympäristövaikutukset eivät tunne valtiorajoja.

Olemme mukana Suomen laajimmassa ilmastositoumuksessa, jonka tavoitteena on edistää puhdasta ja älykästä liikkumista. Sitoumuksen ovat allekirjoittaneet Avia-verkostoon kuuluvat kymmenet yritykset, jotka haluavat edistää Helsinki-Vantaan menestystä ja kilpailukykyä. Avia-verkoston visiona on luoda Helsinki-Vantaan lentoasemasta kestävin, vetovoimaisin ja saavutettavin lentoasemayhteisö maailmassa.

Lisäksi olemme kansainvälisen lentoasemajärjestö Airport Council International Europen (ACI) jäsen ja mukana sen työryhmissä ja nettonollapäästöisyyden tavoitteissa. Lisäksi olemme biopolttoaineiden käyttöä ilmailussa edistävän pohjoismaisen Nordic Initiative for Sustainable Aviation -yhteistyöverkoston perustajajäsen sekä sähkölentämistä edistävän pohjoismaisen Network for Electric Aviation -verkoston jäsen.

Lue lisää Finavian ilmasto-ohjelmasta

Lue lisää Avia-verkoston Green Deal -ilmastositoumuksesta

Lue lisää Nordic Initiative for Sustainable Aviation -järjestöstä

Lue lisää Network for Electric Aviation -verkostosta