Ohita navigaatio

Finavian kehitysohjelma Helsinki-Vantaalla loppusuoralla: Uusi keskitetty matkatavaran luovutusaula valmistunut

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
22.08.2023 klo 08:57
Matkatavaran luovutusaula
Matkustus
Lentoasemayhtiö Finavia on saanut valmiiksi matkustamista sujuvoittavan matkatavaralogistiikan modernisointihankkeen, joka on osa Helsinki-Vantaan syksyllä 2023 päättyvää 10-vuotista kehitysohjelmaa. Sekä lähtevän että saapuvan matkatavaran järjestelmät, laitteistot ja uudet tilat ovat valmistuneet.

- Meidän tavoitteemme on tarjota tiloissamme operoiville lentoyhtiöille ja maahuolintayhtiöille tilat, laitteet ja järjestelmät, jotka nopeuttavat ja tehostavat matkatavaroiden käsittelyä. Matkustajille parannukset näkyvät sujuvuutena ja toimitusvarmuutena, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso- ja kiitotietoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa Finaviasta.

Matkatavaralogistiikan kehittämisen ansiosta lähtevien matkatavaroiden käsittelykapasiteetti on noussut 50 prosenttia ja saapuvia matkustajia palvelee nyt yksi selkeä matkatavaroiden luovutusaula.

Matkatavarankäsittely on minuuttipeliä, jossa lentokentän järjestelmien ja tilojen sekä lentoyhtiöiden ja huolintayhtiöiden toiminnan on pelattava saumattomasti yhteen. Matkatavaran tie lähtöselvityksestä ruumaan on uudistuksen myötä pitkälti automatisoitu, minkä ansiosta tunnissa pystytään käsittelemään lähes 15 000 laukkua.

Helsinki-Vantaan lentoaseman uumenissa sijaitsevassa matkatavaratehtaassa voidaan käsitellä noin 5 000 laukkua tunnissa enemmän kuin aiemmin. Lisää tilaa käsittelyyn on saatu yli 10 000 neliömetriä. Matkatavaralinjasto on kasvanut pituutta yli kolme kilometriä. Matkalaukkuhotellin eli aikaisten laukkujen automaattivaraston kapasiteetti on kasvanut tuhannella paikalla.

Tänä kesänä valmistui myös Helsinki-Vantaan keskitetty matkatavaran luovutusaula uusine laitteistoineen ja tiloineen. Avaraa tilaa luovutusaulassa on 12 000 neliömetriä. Matkalaukkukaruselleja on yhteensä kymmenen, minkä lisäksi erikoismatkatavaraa varten on kaksi linjastoa.

Saapuvan matkatavaran käsittelyn kehittäminen yhteen tilaan tehostaa lentoyhtiöiden ja maahuolinnan toimintaa, sillä niiden ei tarvitse jakaa resursseja eri terminaalien tai aulojen välille. Matkustajille keskitetty aula tarkoittaa helppoutta, kun kaikki matkatavarat noudetaan yhdestä ja samasta aulasta.

Finavian uudistukset on noteerattu myös kansainvälisesti, sillä lentoasemajärjestö Airport Council International (ACI) valitsi Helsinki-Vantaan vuoden 2023 parhaaksi eurooppalaiseksi lentokentäksi omassa kokoluokassaan. Perusteluina ACI mainitsi muun muassa operatiivisen tehokkuuden ja onnistuneesti läpiviedyn haasteellisen hankkeen, jossa kaksi terminaalia yhdistettiin yhdeksi keskitetyksi terminaaliksi.

- Kaiken kaikkiaan olemme Helsinki-Vantaan kehitysohjelman aikana ottaneet käyttöön monia teknisiä uudistuksia ja parannuksia, jotka lisäävät matkatavaroiden sujuvaa kulkua. Hyödynnämme uutta teknologiaa ja digitaalisia menetelmiä, jotka helpottavat maahuolintayhtiöiden toimintaa. Kun matkatavaralogistiikan koko ketju toimii luotettavasti, matkatavarat kulkeutuvat koneeseen ja koneesta terminaaliin sukkelasti, Elasmaa sanoo.

Helsinki-Vantaan matkatavaralogistiikka pähkinänkuoressa

Tuntikapasiteetti: 14 800 matkatavaraa tunnissa (lähtevä ja vaihtava)

Matkatavaratehtaan tilat: 28 000 neliömetriä

Laukkuhotellin paikkoja: 2 400

Matkatavaralinjastoja: 15 kilometriä

Matkatavaran luovutusaulan tilat: 12 000 neliömetriä (saapuva)

Luovutuskarusellit: 10 kappaletta + 2 erikoismatkatavaralinjastoa

Lue myös

Finavia helpottaa lentomatkustusta: Nesteitä voi kuljettaa Helsinki-Vantaan turvatarkastuksesta kaksi litraa matkustajaa kohti

Päivitetty 22.8. kello 09:44: Luovutuskaruselleja on yhteensä 10 kappaletta.