Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Finavian lentoasemien lumiosaaminen on monen lentokenttätoimijan saumatonta yhteistyötä

Artikkeli julkaistu
22.11.2023 klo 10:26
Jani Elasmaa, Johtaja Helsinki-Vantaalla
Ihmisiä & Ilmailua
Finavian tavoitteena on turvallinen ja sujuva lentoliikenne kaikissa keliolosuhteissa. Se perustuu lumiosaamiseemme sekä yhteistyöhön lennonjohdon, lentoyhtiöiden ja maahuolintayhtiöiden kanssa, kirjoittaa Helsinki-Vantaan kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa Finaviasta.

Jatkuva ennakointi ja satojen ammattilaisten saumaton yhteistyö ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta lentoliikenne on turvallista ja sujuvaa myös poikkeuksellisissa talvikeleissä.

Talveen valmistautuminen alkaa jo ennen ensimmäisten lumisateiden saapumista lentoasemalle. Seuraamme läpi vuoden tiiviisti lentoliikenteeseen vaikuttavia sääilmiöitä ja ennusteita. Niiden perusteella ennakoimme ja viestimme sidosryhmillemme tarvittavista toimenpiteistä.

Kiitoteiden auraus ja liukkauden esto ovat näkyvin osa lumiosaamistamme. Jotta kilometrien mittaiset kiitotiet pysyvät kesäkelissä myös talvella, käytämme tarkasti määriteltyjä ja harjoiteltuja harjauskuvioita lumen auraamisessa ja liukkauden torjunnassa.

Finavian lumiosaaminen on maailmankuulua, sillä pystymme pitämään kiitotiet lentokunnossa myös haastavissa talviolosuhteissa. Yhden kiitotien puhdistaminen lumesta vie noin 11 minuuttia. Kun Helsinki-Vantaalla auraamme yhtä kiitotietä, kaksi muuta kiitotietä ovat käytössä.

Jäänpoisto on merkittävä osa lentämisen talviturvallisuutta

Talvikeleissä lentokoneiden siiviltä poistetaan jää ja estetään sen muodostuminen. Se on välttämätöntä turvallisen lentämisen kannalta. Lentoyhtiöiden toimeksiannosta jäänpoistosta pitävät huolen maahuolintayhtiöt.

Jos lumimyräkkä ja jäiset olosuhteet osuvat samaan aikaan, joudutaan muun muassa lentokoneiden moottoreita sulattamaan. Silloin lentoyhtiöiden jäänpoistokapasiteetti on täydessä käytössä, eikä viiveiltä aina vältytä.

Haastavissa sääoloissa myös lennonjohto voi rajoittaa saapuvien ja lähtevien lentojen määrää turvallisuuden takaamiseksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi voimakkaat sivutuulet, sankka lumipyry tai jäinen keli. Rajoitukset hidastavat liikennettä, kun lentoja ei voi nousta eikä laskeutua yhtä paljon kuin normaalisti. Matkustajille tämä näkyy viiveinä.

Sääilmiöiden ennakointi osa lumiosaamista

Ennakoimme jatkuvasti sään muutoksia. Tässä auttaa erityisesti Ilmatieteen laitos, joka tarjoaa ajantasaista tietoa lentoliikenteeseen vaikuttavista sääilmiöistä.

Saamme hyvissä ajoin tiedon siitä, milloin lumimyrsky on tulossa. Ennusteen avulla pystymme varmistamaan yhdessä Finavian omien yksiköiden kuten kunnossapidon kesken sekä muiden yritysten kanssa, että tarvittavat resurssit ja ammattilaiset ovat valmiina. Keskeisimmät yhteistyökumppanimme ovat Fintrafficin lennonjohto sekä lentoyhtiöt ja maahuolintayhtiöt.

Turvallisuus on kaikkien lentoasemalla toimivien yritysten ja koko kenttähenkilöstön toiminnan selkäranka. Haastavissa olosuhteissa sallimme viiveet, mutta turvallisuudesta emme tingi. Meillä on myös rohkeutta todeta, että keli on liian huono eikä lentotoiminnan pyörittäminen ole turvallista. Liikenteen keskeyttäminen on tosin erittäin harvinaista. Suomalainen lumiosaaminen ei turhaan ole maailmankuulua.

Thumbnail from the video with title Finavian lumiosaaminen eli "snowhow"

Lue lisää

Mitä on snowhow? Kiitoteiden talvikunnossapito sujuu kuin tanssi

Finavia esittelee talvikunnossapidon kalustoa

Finavia aloittaa kierrätetyn jäänpoistonesteen käytön Helsinki-Vantaalla

Viisi faktaa: Näin ukkonen, tuuli, lumipyry, sumu ja jäinen keli vaikuttavat lentämiseen

Puheenvuoro julkaistiin ensimmäisen kerran 9. joulukuuta 2022.