Ohita navigaatio

Visit Finland: Kaikki, mitä sinun pitää tietää juhannuksesta

Artikkeli julkaistu
22.06.2023 klo 08:08
Vene rannassa koivun alla.
Reitit & Kohteet
Juhannus on yksi suomalaisten tärkeimmistä kansallisista lomista. Kesäpäivänseisausta vietetään tyypillisesti ystävien ja perheen kanssa kesämökillä poissa kaupungista.

Suomi tunnetaan valoisista kesäöistään, ja juhannusyö on öistä valoisin. Kesäkuun lopulla vietettävä juhannusaatto aloittaa virallisesti lämpimän sään, ja silloin myös monet suomalaiset aloittavat kesälomansa. Keskiyön auringolla on suuri merkitys Pohjois-Suomen festivaaleille, mutta öisin ei tule pimeää etelässäkään – siitä tulee nimi Suomen ”valkeille öille”.

Mitä suomalaiset tekevät juhannuksena?

Aikaisemmin juhannus on ollut suosittua aikaa järjestää häitä ja monet ihmiset ovat tehneet hedelmällisyys- tai rakkaustaikoja. Nykyisin monet polttavat kokkoja ja saunovat. Myös grillaaminen, kalastaminen ja veneily kuuluvat monien ohjelmaan, kun juhannusta vietetään kesämökillä.

Ennen vanhaan kokkoja poltettiin juhannuksena, sillä niiden uskottiin pitävän pahat henget poissa ja takaavan hyvän sadon.

Taikoja ja kansanperinteitä

Keskiyön auringon mytologia liittyy keskeisesti Suomen kansanperinteeseen. Useimmat uskomukset keskittyvät vuoden pisimpään päivään, kesäkuun lopulla vietettävään juhannukseen.

Yhdessä tunnetussa kertomuksessa nuori neito laittaa juhannusyönä seitsemän kukkaa tyynynsä alle ja näkee unessaan tulevan sulhasensa.

Juhannusjuhlat ja uiminen keskiyöllä

Juhannusjuhlien perinteet ovat pitkät, ja ympäri Suomea vietetään lukuisia tapahtumia ja festivaaleja.

Nuoret kaupunkilaiset ovat herättäneet henkiin juhannustanssiperinteet. Helsingissä juhannustansseja vietetään yleensä keskustan ulkopuolella, kuten Seurasaaressa.

Yön vaihtumista aamuksi on vaikea huomata, minkä vuoksi juhlat jatkuvat usein aamun pikkutunneille. Monet päättävät juhlinnan yöuintiin ystävien kanssa.

Visit Finlandin artikkeli

Artikkelin kuva: Visit Finland