Hoppa över navigering

Visit Finland: Allt du behöver veta om midsommar

Article published
22.06.2023 kl 08:08
Vene rannassa koivun alla.
Destinationer
Midsommar är en av Finlands viktigaste nationaldagar. Ett firande av sommarsolståndet, vilket vanligtvis spenderas tillsammans med vänner och familj i en sommarstuga långt borta från staden.

Finland är känt för sommarens "vita nätter", och midsommaren är vitast av dem alla. Midsommarafton i slutet av juni ses som den officiella starten på det varma vädret, då många finländare börjar sin sommarledighet. Midnattssolen spelar en stor roll i festligheterna i de norra delarna av Finland, men det blir inte mörkt i söder heller – därav Finlands så kallade vita nätter.

Så, vad gör finländarna på midsommar?

Historiskt sett var midsommar en populär tid för bröllop, och många människor använde sig av besvärjelser för att främja fruktbarhet eller kärlek. Nuförtiden är två populära sätt att fira att man tänder brasor och badar bastu. Grillning, fiske och båtliv är också vanliga fritidssysselsättningar för dem som tillbringar midsommaren i en stuga på landet.

Förr i tiden tändes brasor (eller "kokko") under midsommaren för att hålla onda andar borta och säkerställa en god skörd.

Besvärjelser och folktro

Mytologin kring midnattssolen har en stor plats inom finsk folktro. De flesta av dessa myter fokuserar på årets längsta dag, midsommar (eller "Juhannus") i slutet av juni.

En populär berättelse, till exempel, handlar om en ung jungfru som lägger sju blommor under sin kudde på midsommarnatten, vilket resulterar i att hennes blivande fästman dyker upp i hennes drömmar.

Midsommarfester och midnattssim

Midsommarfesttraditionerna sitter djupt och otaliga evenemang och festivaler hålls över hela Finland.

Ungdomar i städerna har återupplivat midsommardanstraditionerna utomhus. I Helsingfors utspelar de sig mestadels utanför stadskärnan, till exempel på Fölisön (Seurasaari).

Eftersom det är svårt att avgöra när natten är över varar festerna ofta långt in på småtimmarna, och många avslutar dem med ett nattbad tillsammans med vänner.

Artikel från Visit Finland