Trafikförbindelser vid Helsingfors-Vanda flygplats

Helsingfors-Vanda flygplats har utmärkta förbindelser till hela huvudstadsregionen och Finland. När du är på väg till flygplatsen, kan du enkelt nå terminalen med bil, tåg, taxi, buss och cykel.

Helsingfors-Vanda flygplats ligger 20 kilometer från Helsingfors centrum. Resan går med tåg och bil på ungefär en halvtimme. Bussresan tar cirka 40–50 minuter.

På denna sida får du information om flygplatsens trafikförbindelser när du reser, anländer till Helsingfors-Vanda eller hämtar eller lämnar passagerare vid flygplatsen.

Trafikförbindelser

Parkering

Sähköauto latautumassa pysäköintihallissa

Helsingfors-Vanda flygplats har flera parkeringsområden. Här hittar du de parkeringsplatser, laddstationer för elbilar och snabbparkeringar som är närmast din gate, och mer information om parkering med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Hyrbilar

Autovuokraamot Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulassa

På Helsingfors-Vanda flygplats finns flera biluthyrningsfirmor. De har sina kontor i ankomsthallen framför parkeringsplatsen. Du kan hyra en bil på förhand via biluthyrningsfirmans webbplats eller genom att ringa. Läs mer om att hyra en bil.

Tåg

Aula, jonka seinällä iso junan merkki.

Tågstationen finns direkt under terminalen. Det finns direkt förbindelse med hiss och rulltrappa till ankomst- och avgångshallarna.

Mellan flygplatsen och Helsingfors centrum trafikerar P- och I-tågen. Restiden är cirka 30 minuter. Biljetter kan du köpa med HRT:s mobilapplikation eller på flygplatsen från biljettautomaten på plattformsområdet. Tidtabeller och priser finns på HRT:s webbplats.

Mellan Helsingfors-Vanda och övriga Finland kan du smidigt resa med en enda tågbiljett. Till flygplatstågen I och P byter du enklast vid stationerna i Dickursby och Böle. Läs mer om tidtabellerna och priserna för fjärrtrafiken på VR:s webbplats.

Buss

Busseja bussiasemalla

Busstationen finns utanför terminalen på våningen för ankommande flyg.

Mellan flygplatsen och Helsingfors centrum trafikerar buss 600. Restiden är cirka 40 minuter. Biljetter kan du köpa med HRT:s mobilapplikation eller på flygplatsen från biljettautomaten på plattformsområdet. Mer information finns på HRT:s webbplats.

Flera bussar i fjärrtrafik trafikerar flygplatsen bland annat från riktningarna Åbo, Tammerfors och Lahtis. Tidtabeller och priser får du via Matkahuolto.

Taxi

Taksiasema

Taxibilar lämnar avresande passagerare direkt framför flygplatsens huvuddörr, därifrån det finns en ingång till incheckningen.

För passagerare som lämnar flygplatsen finns en taxistation i våningen för ankommande flyg. Taxibilar finns dygnet runt. Taxistationen har fyra körfält där passageraren får välja den taxi som passar hen bäst.

På körfälten 1–3 finns Helsingfors-Vandas avtalstaxibilar från FixuTaxi, Taksi Helsinki och Menevä-taksi dygnet runt. Priserna för dessa taxibilar anges på taxistationen. Övriga taxibilar finns på körfält 4.

Förbeställda taxibilar väntar på passagerare i taxistationens bakre del.

Cykel

Helsinki-Vantaan lentoaseman polkupyöräparkki

Flygplatsens cykelparkering finns på adressen Pilotvägen 1, Vanda och finns mittemot denna gatuadress utanför terminalen på samma plan som ankommande flyg. Cykelparkering på flygplatsen är gratis.

Cykelparkeringen är täckt. Cykelramen kan låsas fast i stadiga cykelställningar som det finns tiotals av på området. Cykelparkeringen är övervakad, men förvaring av egendom på området sker på vars och ens eget ansvar. Här kan man inte ladda elcyklar.

Lämna och hämta passagerare

Läs här mer om att lämna och hämta passagerare på Helsingfors-Vanda flygplats.