Coronatest på Helsingfors-Vanda flygplats

Coronatester möjliggör hälsosäkert och smidigt resande även under pandemin.

Testning av passagerare som anländer till Finland från utlandet

Vid ankomst till Finland hänvisas flygpassagerarna till flygplatsens avgiftsfria coronatest som ligger på Vanda stads och Helsingfors sjukvårdsdistrikt HUS gemensamma ansvar.

Resenärerna kan också logga in på Helsingfors sjukvårdsdistrikts tjänst Finentry redan i avreselandet innan de flyger, vilket gör inresan till Finland och provtagningen vid ankomsten smidigare. Via Finentry kan du boka tid till avgiftsfritt coronatest nära ditt hem.

Vi rekommenderar att du ska ha med dig ett högst 72 timmar gammalt intyg över negativt coronatest när du anländer till Finland. Detta gör inresan smidigare. Kontrollera kraven gällande testintyg hos ditt flygbolag.

Från och med den 11 maj kommer Finnair att godkänna coronavaccinintyg av passagerare som reser till Finland. Finnairs resenärer får mer information här.

Coronatesttjänster på Helsingfors-Vanda vid utresan och flygbytet

Kom ihåg att ta reda på coronatest- och coronaintygskraven i ditt destinationsland hos de lokala myndigheterna innan du kommer till flygplatsen. En del av länderna kan kräva ett negativt resultat både från PCR-testet och från antigentestet. Dessutom kräver en del av flygbolagen att man vid ombordstigning ska uppvisa testintygen som pappersutskrifter och på ett språk som bestäms av destinationslandet.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns Läkarcentralen Aavas reseklinik som erbjuder avgiftsbelagda coronatesttjänster och utfärdar testintyg. Vi rekommenderar att du ska kontakta Aava och närmare ta reda på provtagningstjänsterna redan innan du kommer till flygplatsen (PCR- och antigen-snabbtester).

I närheten av flygplatsen det även andra privata tjänsteproducenter som erbjuder provtagningstjänster.

Coronatesterna för de transitpassagerare som byter till flyg mot Kina ligger på flygbolagens ansvar och därför ber vi att de passagerare som byter flyg på Helsingfors-Vanda kontaktar sina flygbolag. Läs om Kinas provtagningskrav på Kinas ambassads webbplats.

Viktig information om resor under coronapandemin