Hoppa över navigering

Kuopio flygplats fyller 80 år i höst – flygplatsen som ursprungligen var ett militärt flygfält används numera främst av affärsresenärer

Pressmeddelande
Article published
17.09.2020 kl 12:32
Archived
Kuopion lentoaseman terminaali ulkopuolelta.
Resa
Två av Finavias flygplatser fyller jämnt i år. Kuopio flygplats firar 80-årsjubileum i höst och Karleby-Jakobstad flygplats firar sin 60-årsdag.

– Finavias nätverksflygplatser utgör en viktig del av Finlands transportsystem. De har även en stor betydelse i Finlands historia. Tillgänglighet är kärnan i Finavias strategi och vi gör allt för att främja goda trafikförbindelser för finländarna, säger Jani Jolkkonen, direktör för Finavias nätverksaffärsverksamhet.

Kuopio flygplats som fyller 80 år byggdes ursprungligen för att fungera som militärt flygfält. Dess historia hänger nära ihop med Flygvapnets historia.

Planeringen av flygfältet inleddes då hotet om krig var överhängande och byggnadsarbetet började samma dag som vinterkriget bröt ut den 30 november 1939. Det första flygvapenplanet landade på fältet år 1940. Kuopio flygplats blev år 1960 bas för nuvarande Karelens flygflottilj, vilket den är än i dag.

Flygtransporten av passagerare från Kuopio flygplats inleddes år 1946, då Finnair (f.d. Aero Oy) flög sitt första flyg dit och flygplatsen anslöts till Finavias nätverk. I dag består största delen av passagerarna som använder Kuopio flygplats av affärsresenärer. Flygplatsen ligger på en unik plats omgiven av sjöar.

Karleby-Jakobstad flygplats som fyller 60 år grundades för att betjäna omgivande Mellersta Österbottens kustregion. Ursprungligen kallades den Kronoby flygplats, sitt nuvarande namn har flygplatsen fått av städerna som ligger närmast den.

Karleby-Jakobstad flygplats har byggts för att vara en passagerarflygplats och den har fungerat som en port mot världen för kustregionen. Majoriteten av alla som använder flygplatsen är affärsresenärer.
På grund av den pågående coronaviruspandemin kommer vi tyvärr inte att kunna fira de viktiga bemärkelsedagarna på flygplatserna.