Hoppa över navigering

Finlands äldsta passagerarflygplan DC-3 återvänder till Helsingfors-Vanda flygplats i sommar: “Målet är att flyga i hundra år”

Pressmeddelande
Article published
21.05.2021 kl 08:44
Vanha DC-3-lentokone lentää
Människor & Luftfart
Efter en lång paus flyger det nästan 80-åriga DC-3-flygplanet OH-LCH igen från flygplatsbolaget Finavias flygplats Helsingfors-Vanda. Planet har besökt Helsingfors-Vanda flygplats sedan flygplatsen grundades.

Aeros (nuvarande Finnairs) gamla DC-3-flygplan OH-LCH återvänder i tjänst på Helsingfors-Vanda flygplats under sommaren efter en lång tid. Det är för närvarande det äldsta passagerarflygplanet i Finland och ägs av Airveteran Oy och opereras av föreningen DC-yhdistys.

─ Vi vill stödja värdefull och historisk verksamhet. För att en DC-3 ska kunna flyga från en modern flygplats som Helsingfors-Vanda har vi vidtagit många särskilda åtgärder för att säkerställa flygningarna. Den lugna coronatiden ger oss en sällsynt möjlighet till detta, säger Jani Elasmaa, ansvarig chef för funktioner på landningsbanorna och uppställningsplattan på Finavias Helsingfors-Vanda flygplats.

Förutom Finnair har flygplanet, som är nästan 80 år gammalt, också använts av Försvarsmakten. Lokki och Tiira, de första flygplanen som landade på Helsingfors-Vanda flygplats 1952, var av samma flygplanstyp. Nästa år kommer det att vara 70 år sedan flygplatsen öppnades.

─ DC-3 är en del av Finlands luftfartshistoria och har museivärde. Det finns inte många av dessa kvar i världen. Detta flygplan har besökt Helsingfors-Vanda ända sedan flygplatsen grundades, säger Elasmaa.

purserit DC-3-koneen edessä

Den sista reguljära Finnair-resan med planet flögs 1967.

Föreningens första resa i sommar kommer att flygas i början av juni, om coronasituationen tillåter.

─ Det är fantastiskt att kunna flyga igen från Helsingfors-Vanda flygplats, säger Petri Petäys, styrelseordförande i DC-föreningen.

Flygplanet flyttas till Helsingfors-Vanda flygplats söndagen den 23 maj från Finavias hangar på Vasa flygplats. Planet, som har 19 säten, planeras flyga 40 medlemsflyg under sommaren.

Föreningen flyger också välgörenhetsflyg, till exempel för att glädja små patienter på Barnkliniken. För närvarande har flygen pausats på grund av coronapandemin.

─ Dessa flygningar är en enorm upplevelse för små patienter och en enorm erfarenhet för oss som piloter, pursrar och mekaniker, säger Ahti Pohjonen, DC-föreningens sekreterare och styrelseledamot.

DC-föreningen följer EASA:s bestämmelser om hälsosäkerhet på sina flygningar. Alla piloter i föreningen är professionella trafikflygare.

─ Vi har som tanke att kunna flyga det här planet i hundra år. Det är den första milstolpen.