Hoppa över navigering

Terminal 2 som håller på att förnyas öppnades på onsdag – allt det här har förändrats på Helsingfors-Vanda flygplats

Pressmeddelande
Article published
29.11.2021 kl 10:07
Helsinki-Vantaan lentoaseman Luoto-luontoelementti.
Resa
Finavia öppnade den förnyade terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats den 1 december. I terminal 2 öppnades de spektakulära avgångs- och ankomsthallarna och det moderna parkeringshuset. Samtidigt förnyades trafikarrangemangen vid terminal 2. Tjänsterna i terminal 1 kommer tills vidare att förbli oförändrade.

─ Vi är glada över att vi fick presentera de nya och underbara lokalerna för resenärerna. Utbyggnaden av terminal 2 har redan fått många utmärkelser och vi hoppas att resandet blir ännu smidigare och enklare, säger Ulla Lettijeff, flygplatschef för Helsingfors-Vanda flygplats på Finavia.

Från och med den 1 december 2021 blev trafikarrangemangen på Helsingfors-Vanda flygplats enklare och stabilare och nu kan man köra direkt till huvuddörrarna med bil eller taxi och släppa av resenärerna.

Ett nytt parkeringshus, en ny busstation och en ny taxistation har färdigställts direkt vid sidan av terminal 2. Gångavstånden blev är kortare än tidigare och alla platser kan nås från inifrån. Nu finns det också en cykelparkering.

Näkymä Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n ylhäältä päin.

De som kommer med egen bil för att hämta resenärer bör parkera på den nya snabbparkeringen som ligger precis framför terminal 2.

Det nya parkeringshuset har två områden: P1 Premium och P2. Båda parkeringsområdena ger direkt tillgång till terminal 2 via hiss. Finavias övriga parkeringsområden fungerar fortfarande som vanligt.

Mellan ankomsthallen och busstationen öppnades ett ny promenadområde för husdjursägare där hunden eller katten kan uträtta sina behov.

Avresa och ankomst via terminal 2

Från och med början av december passerar resenärerna i terminal 2 genom den nya avgångshallen till det nuvarande området för incheckning och säkerhetskontroll. Incheckningen och den toppmoderna säkerhetskontrollen tar över de nya lokalerna strax före sommaren.

Resenärerna som anländer till Finland kommer in i en ny centraliserad ankomsthall där de som tar emot kan vänta. Bagaget kommer att hämtas från hallarna 2A och 2B fram till år 2023, då en ny centraliserad bagageutlämningshall kommer att öppnas på flygplatsen.

Lähtevien matkustajien reitti Helsinki-Vantaalla.

I början av december fick ankomsthallen nya butiker och tjänster, såsom Subway, Runway Bar, Excess Baggage och Forex. De långvariga favoriterna Alepa och R-Kioski har öppet dygnet runt.

– Alla butiker och tjänster är lättillgängliga för resenärer och andra som besöker flygplatsen, säger Nora Immonen, Finavias affärschef på Helsingfors-Vanda flygplats.

I fortsättningen betjänar Burger King, Helsinki Market, Espresso House och Moomin Shop även i ankomsthallen. Under våren 2022 kommer serviceutbudet att växa ytterligare i och med att den mångsidiga restaurangvärlden och den lyxiga Plaza Premium Lounge öppnar.

Saapuvien matkustajien reitti T2

– Restaurangerna har satsat på smaker, snabb service och ett varierande utbud. Man kan snabbt hämta med sig mat eller så kan man njuta av maten ordentligt om man har tid, säger Immonen.

Terminal 1 används som vanligt

– Terminal 1 används för närvarande normalt. Det kommer inte att bli några förändringar för dem som reser genom den terminal, påminner Lettijeff.

Taxibilar och bilar kan lämna av de kunder som avreser från terminal 1 framför terminalentrén. Närmaste resenärsparkering till terminal 1 är parkeringshus P3 som ligger precis intill terminal 1. Resenärerna kan ta sig till tågstationen genom en förbindelsekorridor. Busstationen är belägen på sidan av terminal 2.

Ändrings- och ibruktagningsarbeten för terminal 2 kommer att pågå till dess att allting är klart år 2023. Samtidigt håller också det största hotellet i Finland på att byggas framför terminalen.

– Öppnandet av terminal 2 är redan ett stort steg i och för sig. Helsingfors-Vanda flygplats kommer att ha ett exceptionellt brett och omfattande utbud av tjänster som gör resandet smidigt och enkelt, sammanfattar Lettijeff.

Kulkukartta bussiasema Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoaseman kulkukartta.