Hoppa över navigering

En historisk förändring äger rum på Helsingfors-Vanda den 21.6

Pressmeddelande
Article published
15.06.2022 kl 09:04
Helsinki-Vantaan terminaali ulkoa kuvattuna
Resa
Flygplatsbolaget Finavia centraliserar incheckningen, säkerhetskontrollerna och bagageinlämningen på Helsingfors-Vanda till en terminal från och med den 21 juni 2022.

– Ett nytt blad vänds i Helsingfors-Vandas historia när både avgående och ankommande passagerare betjänas i vår nya, ståtliga terminal. Man behöver inte längre tänka på vilken terminal man ska avgå från eller anlända till, säger Ulla Lettijeff, flygplatschef för Helsingfors-Vanda på Finavia.

Med en enda terminal är det lätt att ta sig runt på flygplatsen. Det blir också lättare för besökare som tar emot eller eskorterar passagerare. Tjänsterna är samlade under ett och samma tak, vilket gör dem tillgängligare än tidigare.

Helsinki-Vantaan uudistetun terminaalin lähtöaula

Man kan nu köra direkt fram till huvuddörrarna med bil eller taxi och släppa av sina passagerare. Från tågstationen och det nya parkeringshuset P1/P2 kommer man till terminalen med hiss. De övriga parkeringshusen och snabbparkeringen för mottagare är också bara några minuters promenad från terminalens huvuddörrar. Busstationen och cykelparkeringen ligger också precis framför terminalens entrédörrar.

Terminalerna 1 och 2 och korridoren som förbinder dem tas ur bruk. De gamla avgångs- och ankomsthallarna stängs och omvandlas till passagerar- och personalutrymmen.

Helsinki-Vantaan uudistetun terminaalin tuloaula

– Senast Helsingfors-Vanda har drivits i samma terminal var för nästan 30 år sedan. Då användes den första egentliga passagerarterminalen som öppnades 1969 och byggdes ut 1983, säger Lettijeff.

År 1993 separerades utrikesflyg och inrikesflyg och en ny terminal för inrikesflyg öppnades på Helsingfors-Vanda. Cirka 15 år senare genomfördes en flygbolagsspecifik terminalindelning och terminal 1 och terminal 2 infördes. Ursprungligen öppnades Helsingfors-Vanda flygplats för 70 år sedan inför sommar-OS i Helsingfors.

Helsinki-Vantaan uusi turvatarkastus

Ökat utbud av tjänster

Under våren och början av sommaren har ett antal nya tjänster öppnats på Helsingfors-Vanda, till exempel en Alepa som har öppet dygnet runt, den älskade Muminbutiken och Plaza Premium Lounge, som erbjuder lounge-, mötes-, frisör- och skönhetstjänster.

Nyligen har även en intressant restaurangvärld öppnats, där restaurangerna Lopez y Lopez, Pretty Boy Wingery, Levant, Bär Bar och Richie’s Gourmet Hot Dogs bjuder på smaker från hela världen.

Ravtintolamaailma auki Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Balmuirs och Marimekkos butiker, som finns i gateområdet direkt efter säkerhetskontrollen, är också nya.

Balmuirin uusi liike Helsinki-Vantaan lentoasemalla
WHSmith gate 27

– Vårt nästan tioåriga utvecklingsprogram börjar bli färdigt. Helt färdigt blir det på Helsingfors-Vanda nästa år, när en ny bagageinlämningshall tas i bruk. Byggarbetsplatser kan fortfarande ses runt terminalen, eftersom vissa nya servicediskar ännu är under uppförande, säger Lettijeff.

Helsinki-Vantaan terminaalin ulkokartta
Map of departing passengers at Helsinki Airport
Map of arriving passengers at Helsinki Airport