Hoppa över navigering

Finavias flyglista för sommaren: Massor av nya rutter - inklusive intressanta amerikanska och asiatiska destinationer

Article published
05.04.2022 kl 08:52
Kaksi ihmistä pitää toisiaan kädestä kiinni lentoaseman lähtöaulassa
Resa
Flygförbindelserna återvänder till både Helsingfors-Vanda flygplats och regionala flygplatser efter pandemin. Det går direktflyg från Finavias flygplatser till mer än 130 destinationer under sommaren.

- Det kommer att finnas nya destinationer för sommaren, liksom flyg till välbekanta städer och till stränderna i söder. Det finns ett stort antal europeiska och amerikanska destinationer, utan att glömma det fascinerande Asien. Återigen kan passagerarna välja vart de vill åka på semester, säger Petri Vuori, chef för Finavias ruttutveckling

Det går direktflyg från Finavias flygplatser till mer än 130 destinationer runt om i världen. Enligt Vuori kommer till exempel nästan 200 flygningar per dag i juni att lyfta från startbanorna på Helsingfors-Vanda flygplats.

Finnair flyger från Helsingfors-Vanda flygplats till närmare 70 europeiska destinationer under sommaren, samt flera långdistansflyg, bland annat till Dallas och Seattle. Andra destinationer i USA är välbekanta Los Angeles, New York och Chicago. I Asien flyger Finnair till Bangkok, Delhi, Hongkong, Tokyo, Shanghai, Seoul, Singapore och den nya destinationen Mumbai.

Norwegian öppnar sin bas på Helsingfors-Vanda flygplats igen och flyger till 27 destinationer under sommaren. Med Norwegian flyger man bland annat till Chania i Kreta, till Larnaca i Cypern, till Palma de Mallorca i Spanien, till Nice i södra Frankrike och till Split i Kroatien.

Nykomlingen på Helsingfors-Vanda flygplats, flygbolaget Ryanair, inleder direktflyg till fyra destinationer: Alicante och Barcelona i Spanien, Venedig i Italien och Zadar i Kroatien. Pegasus Airlines för sin del öppnar en ny rutt till Istanbuls flygplats Sabiha Gokce, som ligger på den asiatiska sidan av Turkiet. Bolaget fortsätter också att flyga till Antalya i Turkiet.

Även Icelandair, Czech Airlines, Sun Express m.fl. återvänder till Helsingfors-Vanda flygplats och tillåter direktflyg till Reykjavik, Prag, Izmir och Antalya. Flygbolaget Vueling kommer också att återuppta flygningarna till Barcelona och Agean Airlines till Aten. Blue Air fortsätter att flyga från Helsingfors till Bukarest i Rumänien och Easyjet till Berlin.

De regionala flygplatserna har också goda sommarförbindelser till flera semesterdestinationer.

- Från din hemflygplats kan du enkelt flyga till Central- och Sydeuropa. Särskilt de som bor i Tammerfors-Birkala, Åbo och Rovaniemi har nytta av de smidiga förbindelserna, säger Vuori.

Från Tammerfors-Birkala flygplats kan du som vanligt ta dig till London på Ryanairs vingar. Air Baltic startar flygningar till Malaga i Spanien, Frankfurt och München i Tyskland, Rhodos i den grekiska skärgården, samt till Oslo och Köpenhamn. Dessutom har bolaget ökat antalet flyg till Riga. SAS för sin del flyger från Tammerfors-Birkala till Stockholm.

Air Baltic fortsätter med sina Riga-flygningar även från Åbo flygplats. Wizz Air flyger från Åbo till Gdansk i Polen och till Skopje i Makedonien. Företagets ruttplaner omfattar även flygningar mellan Åbo och Rom senare i år.

Samtliga flygbolag har redan avslöjat även sina framtidsplaner. Till exempel Ryanair planerar att flyga till Rovaniemi på vintern från Dublin, Bryssel och London, säger Vuori.