Hoppa över navigering

Tio fakta om Helsingfors-Vanda flygplats – saker som du antagligen inte visste

Article published
12.10.2022 kl 08:42
Matkustaja katsoo ikkunasta ulos
Resa
Visste du att vi har bastubad på Helsingfors-Vanda? Och en tågstation lika hög som ett bostadshus?

Här är några fakta om Helsingfors-Vanda flygplats som vi antar att du inte redan visste.

  1. Ett helt våningsplan för laddning av elbilar

Parkeringshallen P2 på Helsingfors-Vanda flygplats har åtta våningar, varav den ena helt och hållet är avsedd för laddning av elbilar. Vi har till och med solpaneler som används för den el som bilarna laddas med. Sammantaget finns det hundratals laddningsstationer – faktum är att vi har laddningsplatser för elbilar i alla våra fem parkeringshallar.

  1. Ångande bastubad i terminalen

Även om det kanske inte är förvånande för oss finländare så har Helsingfors-Vanda flygplats flera bastulokaler inne i terminalen. De ångande basturna är belägna i vissa av loungerna, till exempel i Finnairs Business Lounge efter passkontrollen, samt i Plaza Premium Lounge i ankomsthallen. Så finskt av oss!

sauna joulutuvassa
  1. Badrum för sällskapsdjur

Även våra lurviga vänner förtjänar att resa bekvämt, eller hur? På Helsingfors-Vanda finns särskilda utrymmen där sällskapsdjuren kan ”använda badrummet”. Vi kallar dem rastningsområden, och det finns ett utomhus precis utanför ankomsthallen och ett inomhus vid gate 51.

  1. Tungt tak tillverkat av finländskt trä

Om du nyligen har rest via Helsingfors-Vanda flygplats kan du ha lagt märke till vårt vackra trätak i den nya avgångshallen. Taket är faktiskt riktigt tungt, eftersom det är tillverkat av 500 unika delar av finsk gran. Det skapar en hisnande men också mysig atmosfär, som vi inte kan få nog av.

wooden ceiling
  1. Ett hotell inne på flygplatsen

Om du ska flyga sent på kvällen eller tidigt på morgonen finns det ett hotell inne på Helsingfors-Vanda terminal. Du kan boka ett rum för hela natten, eller bara för några timmar, och få en god sömn. Hotellet heter Glo Hotel Airport.

  1. En tågstation över 30 meter hög

Det finns en häftig tågstation på Helsingfors-Vanda och den ligger 32 meter under jord. Utsikten från uppifrån är spektakulär och du kan åka glashiss ända ner. Att komma till flygplatsen via tåg är populärt bland många av våra passagerare eftersom du kommer från flygplatsen till Helsingfors centrum på cirka 30 minuter.

train station
  1. Moderna regler för säkerhetskontroller

Säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda kan vara lite annorlunda än vad du är van vid. Du behöver inte ta ut elektroniska enheter eller vätskor ur din väska längre. Vi har den senaste tekniken, så det är bara att sätta in väskan för skanning och promenera igenom!

  1. Berömda snöplogar

Vi är belägna i Norden och vi vet vad du tänker på – hur kan en flygplats hantera all snö och is som fryser? Det du kanske anser vara extremt snöväder, ser vi som en vanlig dag. Vi har kompetens, snöplogar och isborttagningsanordningar som håller våra landningsbanor i sommarlikt skick året runt. Med andra ord är vi ganska bra på vad vi brukar kalla ”snowhow”.

lumiaura
  1. Uppställningsplattor stora som 90 fotbollsplaner

Under de senaste åren har vi renoverat såväl vår terminal som våra uppställningsplattor och rullbaneområden, alltså de områden där flygplanen parkeras och lastas. Uppställningsplattan ser när du tittar ut genom fönstret i terminalen. Storleken på vår renoverade uppställningsplatta är "relativt blygsam" – den motsvarar nittio fotbollsplaner!

  1. Helsingfors-Vanda är jultomtens officiella gateway

Och slutligen, Helsingfors-Vanda är jultomtens officiella gateway! Under julsäsongen har våra passagerare chans att få se tomten och några av hans tomtenissar vandra runt i terminalen. Hans gladlynta närvaro gläder oss år efter år, så se till att hålla ögonen öppna om du är på besök. Vi har även en Julstuga på plats året runt, som resenärer kan njuta av vid gate 40.